Grillad sparris med rom, räkor och dillkräm
11 apr, 2024
AvLouisa Lorang
Det är väl ändå inget sammanträffande att grillen åker fram ungefär samtidigt som sparrisen är i säsong? Grilla sparris och servera med rom, räkor och somrig dillkräm.
Annons
Grillad sparris med rom, räkor och dillkräm
Den här rätten är fin både som egen rätt och som förrätt – eller som tillbehör till de andra rätterna.
Annons
6 portioner
Du behöver:
1 bunt grön sparris, ca 450 g
1 bunt vit sparris, ca 450 g
2 msk olivolja
Salt
Dillkräm:
2 dl crème fraiche
1 msk pressad citron
1 tsk dijonsenap
2 msk finhackad färsk dill
1 tsk torkad dill
2 msk färsk stenbitsrom
Salt och peppar
Tillbehör:
1 kg oskalade räkor (eller 300 g skalade)
200 g färsk stenbitsrom
Salt
Ev lite strösocker
1 näve färsk dill
Ev ett gott bröd
Gör så här:
- Skölj den gröna sparrisen och skala den vita. Bryt eller skär bort den träiga nederänden på bägge. Pensla sparrisen med olivolja och grilla på varm grill eller i grillpanna i 1–4 minuter, beroende på tjocklek. Salta.
- Rör ihop crème fraiche med citronsaft, senap, färsk och torkad dill samt stenbitsrom. Smaka av med salt och peppar.
- Skala räkorna. Smaka av stenbitsrommen med salt och ev lite socker.
- Lägg upp den ljumna sparrisen på tallrikar och toppa med dillkräm, stenbitsrom och räkor. Garnera med dill och servera genast tillsammans med gott bröd.
Foto: Lene Samsø
Annons