Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Grillad sparris med rom, räkor och dillkräm

11 apr, 2024
AvLouisa Lorang
Recept på grillad sparris med rom, räkor och dillkräm
Lene Samsø
Det är väl ändå inget sammanträffande att grillen åker fram ungefär samtidigt som sparrisen är i säsong? Grilla sparris och servera med rom, räkor och somrig dillkräm.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Brynt smörsås - perfekta kombinationen till torsk & primörer.Brand logo
Brynt smörsås - perfekta kombinationen till torsk & primörer.

Grillad sparris med rom, räkor och dillkräm

Den här rätten är fin både som egen rätt och som förrätt – eller som tillbehör till de andra rätterna.

Annons

6 portioner

Du behöver:

1 bunt grön sparris, ca 450 g
1 bunt vit sparris, ca 450 g
2 msk olivolja
Salt

Dillkräm:

2 dl crème fraiche
1 msk pressad citron
1 tsk dijonsenap
2 msk finhackad färsk dill
1 tsk torkad dill
2 msk färsk stenbitsrom
Salt och peppar

Tillbehör:

1 kg oskalade räkor (eller 300 g skalade)
200 g färsk stenbitsrom
Salt
Ev lite strösocker
1 näve färsk dill
Ev ett gott bröd

Gör så här:

  1. Skölj den gröna sparrisen och skala den vita. Bryt eller skär bort den träiga nederänden på bägge. Pensla sparrisen med olivolja och grilla på varm grill eller i grillpanna i 1–4 minuter, beroende på tjocklek. Salta.
  2. Rör ihop crème fraiche med citronsaft, senap, färsk och torkad dill samt stenbitsrom. Smaka av med salt och peppar.
  3. Skala räkorna. Smaka av stenbitsrommen med salt och ev lite socker.
  4. Lägg upp den ljumna sparrisen på tallrikar och toppa med dillkräm, stenbitsrom och räkor. Garnera med dill och servera genast tillsammans med gott bröd.

Foto: Lene Samsø

Annons