Den populära whiskyn får uppföljare – Cinco II är här
Det har hunnit gå snart tre år sedan High Coast Whisky släppte den unika sherrylagrade whiskyn Cinco. Trycket var oerhört hårt, och de som inte lyckades lägga vantarna på en flaska sommaren 2020 kan nu glädjas åt att High Coast Whisky valt att göra en uppföljare – Cinco II.
Cinco II är baserad på 100 procent orökt whisky har lagrats på faten Fino, Amontillado, Palo Cortado, Oloroso och Pedro Ximénez. I 16 av de 18 ingående faten har whiskyn uteslutande lagrats på respektive sherryfat medan två ingående fat först lagrats på bourbonfat. Att lagra whisky på sherryfat är enligt många den mest förnäma stilen i whiskyvärlden.
– Det här är den andra utgåvan vi släpper av Cinco, och vi är väldigt nöjda med resultatet och tror att det kommer bli minst lika högt tryck som sommaren 2020 när Cinco släpptes, säger Roger Melander, destillerichef, High Coast Distillery.
Cinco II rekommenderas få luftas en bra stund i glaset innan den avnjuts, och den är likt alla buteljeringar från destilleriet, varken färgad eller kylfiltrerad. Här hittar du toner av röda äpplen, valnöt, kanel och anis med en lång och pepprig eftersmak.
3 goda drinkar för whiskyälskaren
Nordic 75
Du har säkert hört talas om French 75, en frisk gindrink som toppas med champagne. Här är en annan spännande variant med whisky och Moscatel!
Du behöver:
3 cl High Coast Älv
2 cl Moscatel
2 cl citron
0,5 cl sockerlag
Bubbel
Gör så här:
- Blanda ihop High Coast Älv, moscatel, citronjuice och sockerlag i en shaker. Fyll shakern med så mycket is som möjligt och skaka drinken hårt i ca 10 sek.
- Provsmaka och säkerställ att drinken är tillräckligt skakad och att allt smakar som det ska.
- Sila av drinken med en finmaskig sil för att inte få med oönskat fruktkött eller is i drinken och servera i ett välkylt glas. Kan vara en champagneflöjt, coupette eller ett copitaglas.
- Toppa med bubbel och garnera med citronzest eller maraschino-bär, eller varför inte båda!
Pedros Old Fashioned
Old Fashioned är en klassisk whisky-baserad cocktail som här twistas till med Chocolate Bitters och Pedro Ximenez.
Du behöver:
5 cl High Coast Berg
1,5 cl Pedro Ximenez syrup
2 stänk Chocolate bitters
Gör så här:
- 1. Pedro Ximenez syrup: värm upp lika delar av den söta sherryn och strösocker tills allt socker har lösts upp sig.
- Blanda ihop High Coast Berg, PX-syrup och bitters i ett rör-glas. Fyll glaset med så mycket is som möjligt. Rör om i ca 10–15 sek, se till att smaka av så att drinken inte blir överrörd.
- Servera i ett välkylt rocksglas, gärna med en stor iskub. Garnera med apelsinzest, se till att pressa ut citrusoljorna över ytan på drinken.
HCW Penicillin
En spännande drink med två olika sorters whisky, ingefärshonung och citron!
Du behöver:
3 cl High Coast Hav
2 cl High Coast Timmer
2,5 cl ingefärshonung
2,5 cl citron
Gör så här:
- Ingefärshonung: lika delar honung och ingefärs- juice.
- Blanda ihop High Coast Hav, High Coast Timmer, ingefärshonung och citron i en shaker.
- Fyll shakern med så mycket is som möjligt och skaka drinken hårt i ca 10 sek. Smaka gärna av så att drinken är tillräckligt skakad.
- Sila av drinken med en finmaskig sil för att inte få med oönskat fruktkött eller is i drinken och servera drinken i ett välkylt rocksglas, gärna med en stor iskub. Stänk lite High Coast Timmer på toppen.
Recept: Joel Bielsten/High Coast Whisky Foto: Marcus Gustavsson