Hemgjord pepparkaksdeg
ca 140 kakor
Du behöver:
2 1/2 dl farinsocker
3/4 dl ljus sirap
3/4 dl vatten
150 g rumsvarmt smör
1 msk malen kanel
1 msk malen ingefära
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen kardemumma
1 1/2 tsk bikarbonat
7–8 dl vetemjöl
Gör så här:
Häll farinsocker, sirap och vatten i en kastrull och koka upp blandningen.
Blanda smör och kryddor. Lägg ner smöret i kastrullen och låt smälta. Låt sedan blandningen svalna utan att röra om.
Blanda bikarbonat med 6 dl mjöl. Rör ner i sirapsblandningen och blanda till en slät deg. Tillsätt mer mjöl efter behov. Täck degen med plastfolie och låt stå kallt i några timmar, helst till nästa dag.
Vid tillagning:
Värm ugnen till 175°. Ta upp degen och knåda den smidig på en mjölad arbetsbänk. Kavla ut degen tunt. Ta ut kakor med mått i önskad form. Lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 8–10 minuter. Låt dem sedan svalna på ett galler.
Garnera med kristyr och strössel.
Av: Systrarna Eisenman
Foto: Jonny Lindh