Jordgubbspaj med chokladkräm
14 aug, 2018
AvRedaktionen
Den här läckra jordgubbspajen med chokladkräm är inte stor, men mycket mättande. Den går att göra dagen innan och förvara i kylen.
Annons
4-6 personer
Du behöver:
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
1 krm salt
125 g smör + lite till formen
70 g mörk choklad, 70 % kakaohalt
Chokladkräm
180 g mörk choklad, 70 % kakaohalt
3 dl vispgrädde
Till dekoration:
400 g jordgubbar
1 msk aprikosmarmelad
1/2 dl hackade pistaschmandlar
Gör så här:
- Blanda ihop mjöl, socker och salt. Skär smöret i tärningar och nyp ihop med mjölblandningen.
- Smörj en avlång bakform (ca 35×12 cm) och tryck ut degen i formen, den får gärna sticka upp lite över kanten. Pricka degen med gaffel och grädda i 185° i cirka 15 minuter tills den är genomgräddad. Putsa eventuellt kanterna med en vass kniv.
- Hacka 70 g choklad grovt. Strö över choklad på hela kakbottnen. Låt vila i kylskåp.
- Hacka 180 g choklad grovt. Hetta upp grädden i en kastrull tills den nästan kokar. Häll den över chokladen och rör om tills du får en jämn smet. Låt svalna något och häll sedan upp i kakan.
- Snoppa bären och tryck ner dem i chokladkrämen. Pensla dem med smält aprikosmarmelad. Strö över hackade pistaschmandlar.
- Låt stå kallt, minst 3 timmar innan servering – gärna över natten.
Recept och foto: All Over Press
Annons