Kalaspaj med cheddar och potatis
4 personer
Tid: 2 timmar
Pajskal:
3 dl vetemjöl
150 g kylskåpskallt smör (i tärningar)
1 ägg
Fyllning:
5–6 msk smör
60 g färsk spenat
300 g potatis
3 msk rapsolja
salt och peppar
Äggstanning:
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
4 dl riven cheddarost
1 tsk salt
1/2 krm svartpeppar
Till garnering:
150–250 kräftstjärtar (kokta, skalade)
2 msk klippt gräslök
2 msk klippt dill
Gör så här:
Mät upp mjölet och smöret och häll i en matberedare monterad med en kniv. Kör till en smulig massa. Tillsätt ägget under maskinens gång och arbeta till en deg. Tryck ut degen direkt i en pajform. Nagga bottenplattan och kanterna. Låt pajskalet vila i kylskåp cirka 30 minuter.
Värm ugnen till 225°. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Ta ut pajskalet. Sänk ugnstemperaturen till 200°.
Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Stek den guldgul i oljan i cirka 20 minuter, och rör om den då och då. Salta, peppra och ta upp potatisen på en tallrik. Varva potatis, ost och spenat i en bunke. Häll över fyllningen i det förgräddade pajskalet. Täck pajen med en bit bakplåtspapper och grädda i nedre delen av ugnen cirka 35 minuter. Ta bort bakplåtspappret och grädda tills äggstanningen stannat och pajen har fått en gyllene färg. Låt pajen vila minst 20 minuter inför serveringen.
Garnera med kräftstjärtarna och strö över gräslök och dill.
Av: Sandra Hamilton
Styling: Isabelle Olander