Kanelbullepudding
25 aug, 2023
AvLouisa Lorang
Rosta kanelbullar eller gifflar och gör en helt magisk kanelbullepudding! Kan vara bland det godaste vi någonsin ätit!
Annons
Kanelbullepudding
Perfekt sätt att ge nytt liv till torra kanelbullar.
6 portioner
Annons
Du behöver:
Rostade kanelbullar:
8 kanelbullar (eller 12–15 kanelgifflar)
Kräm:
1 vaniljstång
4 dl vispgrädde
3 dl standardmjölk, 3%
150 g (1,7 dl) strösocker
1 nypa salt
1 apelsin
50 g smör
Pudding:
1 ägg
2 äggulor
1 msk smör, till formen
2 msk råsocker
25 g sötmandlar
Gör så här:
- Rostade kanelbullar: Sätt ugnen på 140°. Dela varje kanelbulle i 3–4 bitar. Fördela dem på ett bakplåtspapper på en plåt och rosta dem krispiga och torra i ugnen i 20–25 minuter. Låt svalna.
- Kräm: Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna i en kastrull. Lägg i den urskrapade stången tillsammans med grädde, mjölk, socker, salt och fint rivet skal från apelsin (undvik det vita). Låt koka upp och vispa i smöret tills det smälter. Ta bort kastrullen från värmen, låt smeten dra i ca 30minuter och sila den sedan.
- Pudding: Vispa eller mixa ägg och äggulor tillsammans med mjölkblandningen. Blanda äggsmeten med de rostade kanelbullarna och fördela blandningen i en smord form, ca 26 cm i diameter. Låt puddingen stå i kylskåp i 1 timme. Sätt ugnen på 140°.
- Strö råsocker och hackade mandlar över puddingen och grädda den mitt i ugnen i 35–45 minuter, tills den är gyllene och krämen har satt sig. Låt den svalna innan servering och avnjut den ljummen eller kall.
Foto: Columbus Leth
Annons