Kladdig chokladkaka med körsbär
4 personer
Tid: ca 45 min
Du behöver:
2 msk kakao
2 msk hett vatten
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl körsbärsmarmelad
2 msk hasselnötter (grovhackade)
Chokladsås:
25 g smör
1 1/2 dl vispgrädde
75 g choklad av god kvalitet (bruten i bitar)
1 skvätt brandy, rom eller amaretto
eventuellt vispad grädde (till servering)
Gör så här:
Sätt ugnen på 180°. Blanda kakao med hett vatten och blanda till en tjock smet. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt kakaosmet, ägg, mjöl, bakpulver och salt, och blanda väl. Vänd försiktigt ner körsbärsmarmeladen och häll smeten i en smord ugnssäker form, cirka 25 cm i diameter. Strö över hasselnötterna och sätt in i ugnen ca 25 minuter.
Gör chokladsåsen under tiden kakan gräddas. Lägg smöret och häll grädden i en kastrull och koka upp. Ta bort från plattan och rör ner chokladen. Låt den smälta några minuter och blanda sedan i en skvätt av önskad sprit.
Kontrollera att kakan är färdig genom att skaka lätt på formen. Om den inte dallrar för mycket är den färdig, låt den annars grädda några minuter till. Den ska vara kladdig i mitten när du tar ut den. Häll den varma chokladsåsen över kakan och servera kakan som den är eller med lite vispad grädde.
Av: Anna Went
Foto: Lisa Björner