Kladdig chokladkaka med whiskysås
8–10 bitar
Tid: 20 minuter + ca 30 i ugnen
Du behöver:
250 g smör
200 g mörk choklad (70 %)
200 g bitter apelsinmarmelad
2 1/4 dl socker
en nypa salt
5 ägg (delas på vitor och gulor)
drygt 4 dl vetemjöl + 1 tsk bakpulver
Till såsen:
2 dl vispgrädde
200 g brunt råsocker eller mörkt muskovadosocker
50 g smör
4 cl whisky
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull på svag värme. Bryt chokladen i bitar och smält den under omrörning i det varma smöret. Blanda i marmeladen, sockret, saltet och äggulorna och rör till en jämn smet.
Rör ner mjölet blandat med bakpulvret.
Vispa äggvitorna styva och vänd försiktigt ner dem i chokladsmeten. Klä botten av en 22 cm springform med bakplåtspapper.
Häll i smeten och grädda kakan i cirka 30 minuter. Passa den noga mot slutet så den inte blir för torr.
Låt svalna i formen.
Gör såsen under tiden. Värm grädde, råsocker och smör i en tjockbottnad kastrull och låt koka ihop till en simmig sås på svag värme. Smaksätt med whiskyn på slutet.