Kladdkaka med Dumleskum och hallon
12 feb, 2020
AvRedaktionen
Choklad, hallon och kola. Bjud på lyxig kladdkaka med Dumleskum och hallon. Garnera med hallonpulver.
Annons
Recept på kladdkaka för 6 portioner
Kladdkaka:
100 g smör
2 ägg
1 ¾ dl (160 g) strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl (125 g) vetemjöl
4 ½ msk (25 g) kakao
1 knivsudd salt
Dumleskum:
2 ½ dl vispgrädde
160 g Dumlekolor
1 knivsudd salt
Garnering:
80 g Dumlekolor
Ev några hallon
1 tsk frystorkat hallonpulver
Gör Dumleskummet så här:
- Värm grädden i en liten kastrull till strax under kokpunkten.
- Sänk till låg värme och lägg ner Dumlekolorna i den varma grädden.
- Rör med en slickepott tills kolorna helt smält ner.
- Rör ner lite salt.
- Slå upp den ljumma kolagrädden i en skål.
- Täck med plastfolie och låt stå kallt i minst 6 timmar, eller över natten.
Gör kladdkakan så här:
- Värm ugnen till 175°.
- Klä botten på en springform, ca 20 cm i diameter, med bakplåtspapper.
- Smält smöret i en liten kastrull, låt svalna helt.
- Vispa ägg, socker och vaniljsocker luftigt med elvisp.
- Rör ner vetemjöl, kakao och salt i äggmassan.
- Tillsätt det smälta smöret och rör till en glansig, sammanhållen smet.
- Fyll formen med smet och grädda i ugnen i 20–25 minuter.
- Kakan ska vara lite ogräddad i mitten så grädda den inte för länge.
- Låt svalna ovan ett ugnsgaller och låt sedan stå kallt minst 6 timmar före servering.
- Vispa upp Dumlegrädden med elvisp till en luftig massa.
- Fyll en spritspåse med skummet och och spritsa små toppar över kakan.
- Halvera några Dumlekolor och strö dem och de hela kolorna, hallon och hallonpulver över kakan före servering.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Festlig kladdkaka – med 8 olika toppingar
Annons