Krukbröd med Västerbottensost
6 personer
Tid: 1 timme + 1 timmes jäsning
Ingredienser:
50 g jäst
6 dl vatten (ljummet)
150 g riven västerbottensost
11 dl vetemjöl
1 1/2 tsk salt
6 krukor (oljade och pudrade med mjöl)
Gör så här:
Smula jästen i 37° ljummet vatten, blanda väl. Blanda mjöl, salt och västerbottenost med en slev till en lös deg. Låt jäsa i 1 timme under bakduk. Knåda degen och forma 6 avlånga bullar som sedan läggs i var sin kruka. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225°. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i cirka 25–30 minuter. Bröden är klara när mitten värmen på brödet är 97°. Har du ingen termometer kan du känna med en sticka om brödet känns genomgräddat. Njut av de vackra små bröden till soppan.
Av: Isabelle Olander
Foto: Lena Grenfelt
Recept: Filippa Löf-Ersson
Assistent: Emma Nilsson, Kevin Trandem