Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Krusbärspaj med mandel

07 jul, 2023
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på krusbärspaj med mandel
Ta tillvara på sommarens sura krusbär i en läcker paj med mandelmassa och crème fraiche smaksatt med vanilj.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Middag hos Wood: Chokladfudgepudding med glassBrand logo
Middag hos Wood: Chokladfudgepudding med glass

Krusbärspaj med mandel

De sura krusbären passar perfekt i en paj med söt mandelmassa. Servera med crème fraiche som får smak av vanilj.

Så gör du en läcker krusbärspaj med mandel

6 portioner

Annons

Du behöver:

Mördeg:

75 g rumsvarmt smör
50 g (ca ¾ dl) florsocker
½ tsk vaniljsocker
1 nypa salt
½ ägg
25 g (½ dl) mandelmjöl
125 g (ca 2 dl) vetemjöl

Krusbärsfyllning:

100 g mandelmassa
100 g (drygt 1 dl) strösocker
½ dl äggvita
200 g krusbärsmarmelad
40 g mandelspån

Till servering:

1 tsk florsocker
2 dl crème fraiche
1 msk vaniljsocker

Gör så här:

  1. Mördeg: Blanda smör, florsocker, vaniljsocker och salt i en skål. Tillsätt ägg, mandelmjöl och vetemjöl. Arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg mördegen i plastfolie i kylen i 1 timme.
  2. Rulla ut degen tunt med en kavel på en mjölad arbetsbänk och klä en pajform, 22 cm i diameter, med degen. Skär bort överflödig degen så att kanten blir jämn. Låt pajskalet stå i frysen i 30 minuter.
  3. Krusbärsfyllning: Sätt ugnen på 180°. Riv mandelmassan grovt. Vispa mandelmassa, socker och äggvita i en skål till en jämn massa utan att vispa den luftig. Bred ut krusbärsmarmeladen i botten av pajskalet. Klicka på mandelfyllningen ovanpå marmeladen och bred ut den försiktigt med en sked. Strö över mandelsplitter.
  4. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 minuter, tills den är vackert gyllene. Låt pajen svalna på ett galler.
  5. Till servering: Sikta lite florsocker över pajen och servera den ljummen med crème fraiche blandad med lite vaniljsocker.

Foto: Columbus Leth

Annons