Krusbärspaj med mandel
07 jul, 2023
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Ta tillvara på sommarens sura krusbär i en läcker paj med mandelmassa och crème fraiche smaksatt med vanilj.
Annons
Krusbärspaj med mandel
De sura krusbären passar perfekt i en paj med söt mandelmassa. Servera med crème fraiche som får smak av vanilj.
6 portioner
Annons
Du behöver:
Mördeg:
75 g rumsvarmt smör
50 g (ca ¾ dl) florsocker
½ tsk vaniljsocker
1 nypa salt
½ ägg
25 g (½ dl) mandelmjöl
125 g (ca 2 dl) vetemjöl
Krusbärsfyllning:
100 g mandelmassa
100 g (drygt 1 dl) strösocker
½ dl äggvita
200 g krusbärsmarmelad
40 g mandelspån
Till servering:
1 tsk florsocker
2 dl crème fraiche
1 msk vaniljsocker
Gör så här:
- Mördeg: Blanda smör, florsocker, vaniljsocker och salt i en skål. Tillsätt ägg, mandelmjöl och vetemjöl. Arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg mördegen i plastfolie i kylen i 1 timme.
- Rulla ut degen tunt med en kavel på en mjölad arbetsbänk och klä en pajform, 22 cm i diameter, med degen. Skär bort överflödig degen så att kanten blir jämn. Låt pajskalet stå i frysen i 30 minuter.
- Krusbärsfyllning: Sätt ugnen på 180°. Riv mandelmassan grovt. Vispa mandelmassa, socker och äggvita i en skål till en jämn massa utan att vispa den luftig. Bred ut krusbärsmarmeladen i botten av pajskalet. Klicka på mandelfyllningen ovanpå marmeladen och bred ut den försiktigt med en sked. Strö över mandelsplitter.
- Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 minuter, tills den är vackert gyllene. Låt pajen svalna på ett galler.
- Till servering: Sikta lite florsocker över pajen och servera den ljummen med crème fraiche blandad med lite vaniljsocker.
Foto: Columbus Leth
Annons