Laktosfri körsbärspaj med kvarggrädde
Du behöver:
En pajform: 20 cm i diameter och 5 cm hög
Pajdeg
3 dl mjöl
2 msk florsocker
1 dl Valio Eila laktosfri kvarg vanilj
50 g Valio Eila laktosfritt smör
Gör så här:
Arbeta ihop mjöl, florsocker, kvarg och smör till en deg. Plasta in degen och låt vila i kyl i en timme.
Körsbärsfyllning:
750 g frysta körsbär
2 dl strösocker
1 vaniljstång
saften av 1⁄2 citron
1⁄2 dl potatismjöl
ägg till pensling
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp körsbär, strösocker och vaniljstång. Rör ihop citronsaften och potatismjöl i en skål. Ta kastrullen från värmen och vispa ner citronblandningen i en tunn stråle. Värm på och rör om tills det tjocknar. Låt svalna. Kavla ut två tredjedelar av degen tunt och tryck ut i pajformen. Häll i körsbärsfyllningen. Kavla ut resterande deg tunt och gör hål med något runt med ca 2 cm i diameter. Lägg över det prickiga pajskalet och kläm ihop kanterna. Pensla pajen med uppvispat ägg. Grädda i ca 30 minuter, tills gyllene. Låt svalna och låt stå i kylskåp över natten.
Kvarggrädde:
1 dl Valio Eila laktosfri kvarg vanilj
1 dl Valio Eila laktosfri vispgrädde 35%
Gör så här:
Vispa ihop kvarg och grädde tills det är krämigt och fluffigt. Servera med pajen.
Körsbärsstjälk:
50 g mörk choklad
Gör så här:
Smält chokladen. Häll chokladen i en spritspåse. Spritsa ut stjälkar på ett bakplåtspapper och låt stelna. Använd gärna engångsspritspåsar där du kan klippa upp små hål för att spritsa ut stjälkar. Stick ner de stelnade stjälkarna i hålen på pajen. Servera!
Tips! Använd baksidan av en metalltyll (till spritspåsen) för att stansa ut runda hål i pajdegen!
Recept: Alisa Bandell