Laktosfri morsdagstårta med hallonmousse
Dinkelbotten:
75 g Valio Eila laktosfritt smör
1 ½ dl dinkelflingor
1 dl havregryn
1 msk vetemjöl
2 msk strösocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Rör ihop det smälta smöret, dinkelflingor, havregryn, vetemjöl och strösocker till en deg. Tryck ut i en form. Grädda i cirka 15 minuter. Låt svalna.
Hallonmousse:
6 gelatinblad
200 g Valio Eila laktosfri cream cheese naturell
2 dl Valio Eila laktosfri kvarg hallon & blåbär
2 dl Valio Eila laktosfri vispgrädde 35%
1 dl socker
1 äggula
250 g hallon
saften från en ½ citron
Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen. Vispa ihop creme cheese, kvarg, strösocker, äggula och vispgrädde. Passera hallonen med en stavmixer. Krama ur gelatinbladen. Smält ihop gelatinblad, hallon och citronsaft. Låt svalna. Rör ner i smeten. Häll i formen med dinkelbotten. Ställ tårtan i kylskåp i tre timmar.
Använd särskild plastfilm för tårtor som du sticker ner längs med kanten i formen efter att du har gräddat bottnen. Var noga med att plastfilmen går ända till formens botten när du sticker ner den. Plastfilmen gör att tårtan inte fastnar i formen och när du sedan drar av plastfilmen från tårtan innan servering blir det en snygg och jämn kant, som på konditori!
Gelé:
2 gelatinblad
150 g hallon
½ dl strösocker
Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen. Passera hallonen. Smält ihop hallon och strösocker. Ta bort från värmen och rör i gelatinbladen. Låt svalna. Häll över tårtan. Låt tårtan sätta sig i minst två timmar.
Chokladhjärtan:
100 g vit choklad
röd hushållsfärg
Gör så här:
Smält chokladen. Rör i färg så att chokladen får en fin rosa nyans. Häll chokladen i en spritspåse och spritsa ut hjärtan på bakplåtspapper. Låt stelna.
Cream Cheese-toppar:
50 g Valio Eila laktosfri cream cheese naturell
25 g mjukt Valio Eila laktosfritt smör
½ dl florsocker
hallon
citronmeliss
Gör så här:
Rör ihop creme cheese, smör och florsocker. Fyll en spritspåse med krämen. Ta ut tårtan ur formen och placera på ett fat. Spritsa ut toppar på tårtan. Lägg på hallon. Stick ner chokladhjärtan och toppa med lite citronmeliss.
Recept: Alisa Bandell