Laktosfria kanelbullar
Ca 30 bullar
Degen
100 g Valio Eila® laktosfritt smör
4 dl Valio Eila® laktosfri mjölkdryck 3%
50 g jäst
2 dl Valio Eila® laktosfri kvarg vanilj
1 dl strösocker
1⁄2 tsk salt
1 msk mald kardemumma
14 dl vetemjöl
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt. Smula ner jäst i en stor bunke eller köksmaskin. Tillsätt den varma mjölken och rör tills jästen löst upp sig. Rör ner vaniljkvarg, strösocker, salt och mald kardemumma. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta för hand till en smidig deg under cirka 10 minuter (eller i cirka 5 minuter i en köksmaskin). Spara lite mjöl till utbakningen. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
Fyllningen:
200 g rumsvarmt Valio Eila® laktosfritt smör
200 g mandelmassa
2 1⁄2 msk kanel
Gör så här:
Vispa ihop smör, mandelmassa och kanel till en slät kräm.
Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela degen på mitten. Kavla ut ena degbiten rektangulärt tills den är cirka 5 mm tjock. Bred på hälften av fyllningen. Rulla ihop degplattan från båda långsidorna så att de möts på mitten. Skiva 2–3 cm tjocka bitar och lägg bullarna på en plåt. Kläm ihop dem längst ner så att de ser ut som hjärtan. Upprepa med den andra degbiten. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
Topping:
1 ägg
Pärlsocker
Sätt ugnen på 225 grader. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö på pärlsocker. Grädda i cirka 8 minuter. Låt svalna på galler.