Lax med rostade kikärter och myntayoghurt
12 jul, 2022
AvLine Holt Nielsen
Lax och kikärtor är en enkel rätt som sköter sig själv i ugnen. Perfekt mat när ni är många!
Annons
Lax med rostade kikärter och myntayoghurt
Vackert och sååå gott!
4 portioner
Annons
Du behöver:
2 cm färsk ingefära
2 tsk currypasta(t ex tikka masala)
2 msk mango chutney
2 msk pressad citron
Salt och peppar
600 g färsk laxfilé
Myntayoghurt:
Gurka
Salt
Färsk mynta
½ citron
300 g grekisk yoghurt
Rostade kikärter:
1 burk kikärter
1 tsk currypasta
Till servering:
150 g färsk spenat
300 g grovt bröd
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°. Skala och riv ingefäran fint. Blanda den med currypasta, mango chutney och citronsaft, smaka av med salt och peppar. Pensla laxen med blandningen, lägg i en ugnssäker form och tillaga i 15 minuter.
- Skala gurkan, dela på längden, skrapa ur fröna och skär i skivor. Strö salt ovanpå och låt dra i 10 minuter. Finhacka mynta (spara lite till garnering). Riv citronskalet fint.
- Skölj bort saltet från gurkskivorna och klappa dem torra. Blanda yoghurt, mynta, citronskal och gurkskivor i en skål. Krydda med salt. Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Blanda dem med currypasta och rosta i en stekpanna tills de är gyllene.
- Skölj och torka spenaten. Strö rostade kikärter, spenat och mynta över laxen. Servera med myntayoghurt och bröd.
Foto: Betina Hastoft
Annons