Lax-velouté med rotfruktschips
19 okt, 2021
AvRedaktionen ELLE
Velouté betyder sammetslen på franska och det är precis vad den här laxsoppan är. Extra gott blir det om du toppar din lax-velouté med bitar av fisk och krispiga rotfruktschips.
Annons
Lax-velouté med rotfruktschips
Len soppa med knaprig topping, underbart!
4 portioner
Du behöver:
1 schalottenlök
150 g potatis
20 g smör, till stekning
1 dl vitt vin
3 ½ dl fiskbuljong
225 g färsk laxfilé av suhsityp
1 dl vispgrädde
Salt och nymalen svartpeppar
Topping:
Rotfruktschips
Gör så här:
- Hacka löken, skala och skär potatisen i bitar. Smält smör i en tjockbottnad gryta och fräs lök och potatis i smör utan att de tar färg.
- Tillsätt vitt vin och låt koka in. Häll över buljongen och låt koka i 15 minuter. Skär bort skinnet från laxen och lägg i kastrullen, låt koka med i 5 minuter. Ta upp hälften av laxen och lägg åt sidan. Mixa soppan med en stavmixer. Tillsätt grädde och koka upp. Smaka av soppan med salt och peppar. Häll upp i skålar, toppa med lax i bitar och rotfruktschips, några i soppan och några vid sidan av.
Recept: Mai Knauer, Camilla Biesbjerg Markussen, Julie Hey Foto: Columbus Leth, Betina Hastoft
Annons