Laxgryta med rom och räkor
23 feb, 2024
AvEva Boström
Lyxigt god gryta med lax, rom och räkor i en krämig sås. Kanon som bjudmat om ni blir många!
Annons
Laxgryta med rom och räkor
Den här lite lyxiga grytan lagar du på under en halvtimme.
Annons
4 portioner
Du behöver:
600 g laxfilé
1 dl lätt crème fraiche
2 dl grädde
1 dl vitt vin
2 dl vatten
2 msk hummerfond
1 fiskbuljongtärning
½ tsk sambal oelek
1 ½ msk vetemjöl
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
75 g röd stenbitsrom eller liknande
35 g babyspenat
Till servering:
200 g handskalade räkor
½ dl hackad dill
Kokt delikatesspotatis
Gröna ärter
Gör så här:
- Skär fisken i 3 x 3 cm stora bitar. Blanda crème fraiche, grädde, vitt vin, vatten, fond, buljongtärning, sambal, vetemjöl, salt och peppar. Sjud upp såsen under omrörning, sjud några minuter. Lägg ner laxbitarna att sjuda i såsen några minuter så de blir genomkokta. Blanda försiktigt ner rom och spenatblad och koka upp.
- Blanda räkorna med hackad dill och servera till grytan tillsammans med kokt delikatess-potatis och gröna ärter.
Foto: Lisa Björner
Annons