4 lysande desserter med citrus
1. Mjuk kaka med mandarin- och ingefärssirap
Underbart saftig och frisk med sötsyrliga mandarintoner och kryddighet från ingefäran.
6–8 personer
Du behöver:
3 mandariner, tvättade
4 ägg
3 dl strösocker
90 g smör
8 dl hasselnöts- eller mandelmjöl
1 1/4 dl vetemjöl
2 tsk fint riven ingefära
⅓ tsk bakpulver
1 nypa salt
Sirap:
2 1/2 dl strösocker
1 1/4 dl mandarinsaft
1 1/4 dl vatten
1 msk finhackad ingefära
4 mandariner, skalade
1/2 citron, skalet
Gör så här:
Värm ugnen till 160°. Smöra och mjöla en avlång ugnsform. Tvätta de tre mandarinernas skal. Lägg dem i en kastrull, täck med vatten, koka upp och koka dem mjuka, det tar 20–25 minuter. Slå av vattnet, låt svalna och skär sedan i bitar. Plocka bort alla kärnor och mixa med stavmix eller i en matberedare tills du får en puré.
Vispa ägg och socker fluffigt, 3–4 minuter. Smält smöret, låt svalna och vänd sedan ner i äggblandningen med mandarinpurén. Vänd ner hasselnöts-, eller mandelmjölet, vetemjöl, riven ingefära, bakpulver och salt. Fyll bakformen med smeten och grädda gyllene, ca 1 timme. Vänd upp på galler, låt svalna.
Mandarin- och ingefärssirap: Blanda socker, mandarinsaft och vatten i en kastrull och koka upp på medelvärme. Rör tills sockret lösts upp. Tillsätt ingefärsstrimlorna och låt småkoka tills du får en genomskinlig sirap, ca 6–8 minuter. Skala och skär de fyra mandarinerna i skivor. Rör ner mandarin- bitar och citronsaft i sirapen, ta från värmen och låt svalna.
Skeda mandarin- och ingefärssirap över kakan före servering.
2. Bakad ricotta med karamell på mandarin och grape
Den här superenkla efterrätten är lik en varm cheesecake.
4–6 personer
Du behöver:
750 g ricotta
150 g mascarpone
1 1/2 dl strösocker
3 ägg
1 vaniljstång, fröna
1 citron, skal och saft
1 mandarin, skalet
Till servering:
2 mandariner, skalade
1 röd grapefrukt
grovt hackade pistagenötter
karamell på mandarin:
2 1/2 dl strösocker
1 dl mandarinsaft
1 dl vatten
20 g smör
Gör så här:
Värm ugnen till 160°. Smöra en 1 ½ liters rund bakform med låga kanter. Blanda ricotta, mascarpone, socker, ägg, vaniljfrön, citronskal och -saft samt mandarinskal i en matberedare till en jämn smet. Skeda upp i kakformen och grädda tills massan är fast och dess kanter lätt gyllene, ca 40 minuter. Låt vila i rumstemperatur i 15 minuter.
Gör karamellen: Blanda socker, hälften av mandarinsaften och ½ dl vatten i en kastrull. Rör på medelvärme tills sockret lösts upp. Koka upp, låt småkoka utan att röra om tills du får en mörk karamell. Det tar 6–8 minuter. Ta från värmen, tillsätt smöret och återstoden av mandarinsaften och ännu en 1/2 dl vatten. Rör ner försiktigt, om den spricker – ställ tillbaka den på värmen och rör tills den åter blir krämig. Ta åt sidan, låt svalna till rumstemperatur.
Skiva de skalade mandarinerna, dela och segmentera grapefrukten. Fördela frukten över den bakade ricottakrämen, skeda över karamell, strö över hackade pistagenötter och servera varm.
3. Mandaringlaserade småkakor
En härlig glaze tar de klassiska småkakorna till en ny nivå.
12 stycken
Du behöver:
4 dl vetemjöl
1 ½ dl florsocker
2 mandariner, fint rivet skal och saften från 1 mandarin
1 tsk salt
125 g kylskåpskallt smör, i tärningar
2 äggulor
Mandaringlaze:
1 dl strösocker
3 mandariner, saften plus lite finrivet skal
4 ½ dl florsocker
15 g smör, tärnat
1–2 msk hett vatten
Gör så här:
Blanda mjöl, florsocker, mandarinskal och salt i en matberedare. Tillsätt smöret litet i taget och mixa till sandliknande konsistens. Tillsätt äggulor och saften från en mandarin och blanda snabbt ihop. Häll upp bland- ningen på en arbetsyta och arbeta samman med handen. Kavla ut till 1 cm tjocklek på mjölat bakplåtspapper. Lägg på en plåt och låt vila i kylen i 30 minuter.
Värm ugnen till 180°. Täck en plåt med bakplåtspapper. Tryck ut rundlar av deg, ca 6 cm i diameter. Placera på bakplåten och grädda tills kakorna är gyllene i kanterna, det tar 10–12 minuter. Låt svalna på plåt.
Gör mandaringlazen: Blanda socker och mandarinsaft i en kastrull och värm på medelvärme tills sockret lösts upp. Koka upp och småkoka till sirapsliknande konsistens, ca 5 minuter. Ta från värmen, blanda ner florsocker, smör och hett vatten till en glansig röra.
Doppa ena halvan av varje kaka i glaze. Låt rinna av. Lägg på en bakpappersklädd plåt och strö lite rivet mandarinskal över. Låt stelna 15–20 minuter.
4. Babka-kaka med apelsin
Njut medan den fortfarande är ugnsvarm. Även god att rosta (om det blir något över!).
4–6 personer
Du behöver:
8 dl vetemjöl
1 förpackning (12 g) torrjäst
1 dl strösocker
1 3/4 dl fingervarm mjölk
2 ägg
1 äggula
1/2 apelsin, skalet och saften
150 g smör, rumsvarmt
1 ägg till pensling
Fyllning:
1 dl strösocker
50 g smör, rumsvarmt
1 dl mandelmjöl
1/2 tsk malen kanel
4 dl apelsinmarmelad
Garnering:
florsocker
Gör så här:
Blanda mjöl, jäst och drygt en deciliter socker. Tillsätt den fingervarmt mjölken, ägg, äggula, apelsinskal och -saft och blanda tills degen går ihop. Tillsätt smöret, litet i taget medan degen arbetas. Fortsätt arbeta degen tills den blir smidig och glansig. Lägg i en smord bunke, täck med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1–1 ½ timme.
Smöra en rektangulär form, ca 15×30 cm och klä med bakplåtspapper. Vispa smör och socker vitt och fluffigt, blanda ner mandelmjöl och kanel till fyllningen. Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord. Kavla ut en 40 cm bred fyrkant. Bred ut fyllningen över men lämna 4 cm kant tom runtom. Bred sedan ut hälften av apelsinmarmeladen över fyllningen. Rulla degen från dig för att forma en avlång rulle, halvera den på längden och lägg varje del med den skurna sidan upp. Fläta delarna om varandra och placera sedan i bakformen. Täck med plastfilm eller en ren handduk, låt stå varmt och jäsa till dubbel storlek. Det tar 25–40 minuter.
Värm ugnen till 180°. Pensla kakan med uppvispat ägg och grädda gyllene, ca 40 minuter. Täck med folie om kakan tar färg för fort. Låt svalna något i formen, stjälp sedan upp på galler, strö över flor- socker. Servera ljummen tillsammans med resten av apelsinmarmeladen.
Recept: Emma Knowles
Foto: Ben Dearly/So Photo Agency