Lyxig tiramisutårta med chokladkaffebönor
18 nov, 2019
AvRedaktionen
Tiramisu – i tårtform. Denna tiramisutårta med chokladkaffebönor är en svårslagen favorit. Perfekt till fest eller middagsbjudning!
Annons
10-12 bitar
Du behöver:
5 ägg
2 dl strösocker
1 msk vatten
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 1/4 tsk bakpulver
Smör till formarna
Mascarponekräm:
4 äggulor
1 dl strösocker
250 g mascarpone
2 gelatinblad
4 äggvitor
2 1/2 dl vispgrädde
Smaksättning:
1 1/2 dl starkt, nybryggt kaffe
2 msk strösocker
1/2 dl marsala (italienskt vin)
Garnering:
Kakao
1 paket savoiardikex
ca 24 chokladdoppade kaffebönor
Gör så här:
- Värm ugnen till 175°.
- Vispa ägg, socker och vatten till ett luftigt skum, använd en elvisp.
- Sikta ner vetemjöl, potatismjöl och bak- pulver i äggblandningen.
- Smöra och mjöla en springform, 24 cm i diameter, och fyll den med smet.
- Grädda i ugnen 30 minuter, testa med en sticka att den inte är kladdig i mitten.
- Vänd upp på bakplåtspapper och låt svalna.
- Vispa äggulor och socker till krämen luftigt.
- Vispa ner mascarpone.
- Blöt gelatinbladen i kallt vatten 10 minuter.
- Vrid ur vattnet och smält över vattenbad. Rör sakta ner i äggsmeten.
- Rör till en jämn smet och ta från värmen.
- Vispa äggvitorna styva. Vispa upp grädden.
- Vänd försiktigt ner det i äggulesmeten.
- Lös upp sockret i kaffet och tillsätt marsala.
- Dela kakbotten i tre delar.
- Lägg en botten på ett fat.
- Fukta bottnen med hälften av kaffeblandningen och fördela hälften av krämen ovanpå.
- Lägg på ännu en kakbotten och gör likadant med den.
- Spara lite kräm för att kunna fästa kexen sedan.
- Lägg på den sista kakbotten och låt stå kallt minst 2 timmar.
Vid servering:
- Lyft försiktigt bort ringen kring tårtan.
- Strö kakao över kakan.
- Klicka på smet på kexen och täck tårtans kanter med dem.
- Strö chokladkaffebönor över och servera.
Av: Gitte Heidi Rasmussen Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Annons