Lyxrulltårta med hallon och pistage!
I dag är det ingen vanlig dag, nej det är rulltårtans stora dag!
Det vill vi fira med en riktig sommardröm till rulltårta. En lyxigare variant av den gamla klassikern framtagen av konditor Anders Oskarsson, medlem i Kocklandslaget och en av finalisterna i Årets konditor. Förutom att tävla i årets konditor driver Anders två konditorier i Oskarshamn.
Här bjuder han på receptet på Anders lyxrulltårta med hallon och pistage!
Lyxig rulltårta med hallon- och pistagekräm
Pistagebottnar:
100 g pistagenötter, malda
80 g vetemjöl
100 g florsocker
80 g ägg
60 g äggula
150 g äggvita
65 g socker
1. Vispa samman äggvita och strösocker till en maräng.
2. Vispa ägg och äggula med florsockret poröst, blanda sedan samman med marängen.
3. Sikta i vetemjöl och pistagenötter, blanda försiktigt!
4. tryk ut på bakplåtspapper och baka av i ugn på 210 grader i 6 min.
Vaniljkräm:
165 g mjölk
1/3 vaniljstång
2 st äggulor
50 g strösocker
0,25 dl maizena
15 g smör
1. Koka mjölken med den urskrapade vaniljen.
2. Blanda äggulor och strösocker med maizenamjöl, blanda sedan med den kokta vaniljmjölken, något avsvalnad..
3. Koka upp blandningen och vispa under kokning 1-2 min, sila och blanda i smöret.
Pistagekräm:
105 g grädde
50 g mixade pistagenötter
25 g vit choklad
80 g vaniljkräm
1. Koka grädden med de mixade pistagenötterna, slå över den vita hackade chokladen och låt svalna.
2. Vispa sedan luftigt och blanda i vaniljkräm.
Hallonkräm:
105 g grädde
25 g vit choklad
35 g hallon
80 g vaniljkräm
1. Koka grädden, slå över den vita chokladen och låt svalna.
2. Vispa sedan luftigt. Mixa hallon och blanda med vaniljkräm och den vita chokladkrämen till en slät kräm.
Slutberedning:
1. Stryk de avsvalnade bottnarna med pistagekrämen, kyl sedan ner.
2. Stryk på hallonkrämen och rulla sedan ihop rulltårtan till en rulle, skär, dekorera och servera!