Sveriges godaste macka 2017 – här är finalisterna!
Tidigare åt vi främst mackor till frukost, men nu är det även vanligt till lunch och enligt en färsk undersökning äter var fjärde svensk mackor till middag minst en dag i veckan.
Den 9 november går Mack-SM 2017 av stapeln på Sthlm Food & Wine i Stockholm. Totalt 8 finalister från hela landet är med och tävlar och under finalen ska de göra 20 likadana mackor på 45 minuter.
Förutom smaken på mackorna kommer juryn även att titta på utseendet, hur nyskapande mackan är och den ekonomiska delen. Tanken är att mackan ska kunna säljas på ett konditori eller bageri, vilket kräver att både produktval och åtgång måste vara genomtänkt.
Årets 8 finalister och deras mackor:
1. Åhusklämman
Emma Olofsson Persson, 24 år, från Nya Conditoriet i Åhus.
En älskad tunnbrödsrulle i modern tappning – Åhusklämman. En hyllning till lokala producenter och råvaror innehållandes fransk potatissallad, krispig gurk- och äppelmajonnäs och lokalt producerad kallrökt vildandskorv. Och självklart toppas den med rostad lök. För den är ju en tunnbrödsrulle. Om än i version 2.0.
2. Till havs
Erica Andersson, 35 år, från Möllers Bageri & Konditori i Ystad.
Till havs är en hyllning till havet utanför Ystad. En frisk och mättande macka med kallrökt lax, citrusaioli och en apelsin-, citron- och fänkålssallad. Allt presenterat på ett rykande färskt vetelevain. Enkelt och snyggt kombinerat så att alla smaker kommer fram, utan att någon tar över.
3. Skogstokig
Felix Wedman, 25 år, från Nya Konditoriet i Umeå.
Att ta en tugga av Skogstokig är som att ta ett stort kliv rakt ut i skogen. Stanna upp, andas och bara njuta. En macka med friterad surdeg, syrade granskott, rårörda lingon, lingonmajonnäs, gravat nötinnanlår från lokala gårdar och fräsch crispsallat. Så på med stövlarna och bli tokig i skogens alla härliga smaker.
4. Dansk klassiker 2.0
Jeanette Stegman, 46 år, från Fahlmans konditori i Helsingborg.
Jeanette kommer från Danmark så vad passar väl bättre en dansk klassiker – potatismackan – men med en modern twist i form av wasabimajonnäs med gräslök och palsternackschips. Allt serveras såklart på en annan dansk klassiker – rågbröd. Har du inte testat en potatismacka tidigare, så gör det nu. Det kanske även blir en svensk klassiker?
5. Beetbox
Kajsa Brandt, 26 år, från Bernards Konditori i Jönköping.
En innovativ och vegetarisk macka med pankofriterad halloumi, picklad rödlök, Philadelphia, rädisor, krasse och mycket mer – allt serverat på nybakat rödbetslevain. Beetbox skapar helt enkelt ljuv musik med sina fantastiska smaker. Smaka så kommer du förstå.
6. DuraBilly
Maria Nyström, 25 år, från Haga Tårtcompani & Bageri i Stockholm.
På ett bröd som bröd ska vara; mättande, smakrikt och bra för magen presenterar vi DuraBilly. En macka för framtiden med en röd tråd av växtbaserade råvaror i säsong. På en bädd av hasselnötter vilar en krispig höstsallad med Julitas kallpressade citronolja och sultanrussin. Med en krona av inkokt rödbeta hamnar denna macka högst upp på den energitörstande vardagskrigarens önskelista. Smaklig spis.
7. Local hero
Sandra Lindbom, 35 år, från Kopplarlundens Bageri i Västerås.
Säg hej till Local hero – en macka med mycket grönt och med starkt fokus på lokalt producerade råvaror. En macka som görs på ett härligt honungsbröd med rostade hasselnötter i. Brödet toppas med äppel-coleslaw, friterad krispig grönkål, picklade hallon och blåmögelost. Visst låter det gott? Faktum är att det till och med smakar ännu godare.
8. Hickory-drömmar
Tomas Persson, 45 år, från RoslagsBageriet i Norrtälje.
Hickory-drömmar är en god och rejäl macka som känns både ny och spännande. Mackan baseras på ett innovativt stenugnsbakat bröd med ruccola och chiafrön i – toppat med hickoryrökt och gårdsmärkt fläskkarré, rostad paprikapesto, äppelchutney, sallad och saltrostade pumpakärnor. En macka med riktigt bra råvaror kort och gott. Och som så ofta blir resultatet därefter.