Marängkaka med vinbär
10–12 bitar
Kakbotten:
1 ½ dl socker
50 g smör, rumsvarmt
3 äggulor
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljpulver
1 ½ dl mjölk
Bärmaräng:
3 äggvitor
3 dl strösocker
½ msk vaniljsocker
3 dl röda vinbär
Gör så här:
Värm ugnen till 200°. Rör ihop socker och rumsvarmt smör till en fluffig smet. Rör ner äggulorna, en i taget. Sikta ner mjöl och vaniljpulver och rör sedan i mjölken. Rör till en jämn smet och häll den i en smord och bröad form.
Grädda i nedre delen av ugnen, cirka 12 minuter. Under tiden som kakan gräddas görs marängsmeten. Vispa äggvitorna i en ren, torr bunke till ett hårt skum. Vispa ner socker och vaniljsocker. Vänd sedan försiktigt ner bären.
Ta ut kakan från ugnen och höj tempera turen till 250°. Bred marängsmeten över kakan och sätt in den i ugnen igen. Grädda ca 5–7 minuter. Passa kakan så att marängen inte blir bränd. Låt svalna.
Tips! Det går bra att dubbla receptet till kakan och baka ut den i långpanna. Använd då bakplåtspapper i stället för att smöra och bröa formen.
Av: Sandra Hamilton
Foto: Hanna Björkstedt