Marängtårta à la banoffee
23 feb, 2024
AvLouisa Lorang
I marängtårta à la banoffee får du extra allt av det goda – hasselnötsmaräng, vispgrädde, banan och choklad under ett generöst lager karamellsås.
Annons
Marängtårta à la banoffee
Marängtårta eller banoffeepaj – varför välja mellan två goda ting?
Annons
6 portioner
Du behöver:
Hasselnötsmaräng:
100 g hasselnötter
4 st äggvitor (120 g)
3 1/3 dl florsocker (200 g)
1 nypa salt
Karamellsås:
1 ½ dl vatten
½ cl mörk rom eller bourbon
1 dl strösocker
2 dl vispgrädde
Flingsalt
Till servering:
5 dl vispgrädde
4 bananer
50 g mörk choklad
50 g rostade hasselnötsflagor
Gör så här:
- Börja med marängen. Sätt ugnen på 200° varmluft. Rosta nötterna i en torr panna i 3–4 minuter. Låt svalna helt. Hacka nötterna till ett grovt mjöl, ev i minihackare eller mixer. Vispa äggvitorna styva med elvisp, tillsätt ca hälften av florsockret medan du vispar. Blanda resten av florsockret med salt och hasselnötsmjöl i en skål och vänd försiktigt ner det i marängen med en slickepott. Se upp så att du inte trycker ut luften ur smeten. Fördela marängen i cirklar, ca 20 cm i diameter, på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda bottnarna i 5 minuter, sänk temperaturen till 150° och grädda i 40 minuter till. Ta ut och låt svalna.
- Koka vatten, socker och rom i en kastrull i 15–20 minuter, tills det är gyllenbrunt och doftar karamell. Se upp så att det inte bränns! Tillsätt grädden och koka i 6–7 minuter till en tjock, gyllene karamell. Smaka av med salt (se upp, såsen är varm!). Låt svalna något och förvara i rumstemperatur till servering.
- Vispa grädden lätt med elvisp. Skala och skiva bananerna. Hacka chokladen grovt. Fördela grädde och bananer mellan bottnarna. Toppa med karamellsås, choklad och hasselnötter och servera genast.
Foto: Lene Samsø
Annons