Marängtårta med hasselnötter och sommarbär
6 personer
Tid: 1 timme och 20 minuter
Marängbottnar:
5 äggvitor (rumstempererade)
2 1/2 dl socker
2 1/2 dl rostade hasselnötter (skalet avgnuggat) spara 1/2 dl till dekoration (då kan skalen vara kvar)
Rabarber-, vanilj- och jordgubbssylt:
300 g jordgubbar
100 g rabarber (skivad)
1 vaniljstång (delad och fröna urskrapade)
1/2 dl socker
1 lime (saften från 1/2 lime, spara andra halvan till grädden)
Crème fraiche-grädde med lime:
3 dl grädde (ovispad)
2 msk crème fraiche
1/2 lime (saft och skal)
3 tsk florsocker
1 liter blandade färska bär (t ex blåbär, jordgubbar, hallon och bigarråer)
1 1/2 dl mörk choklad (riven)
Till dekoration:
citronmeliss
Gör så här:
Börja med marängbottnarna. Sätt ugnen på 150° och rita ut ca 20 cm stora cirklar på bakplåtspapper. Det blir bäst om varje botten får en plåt vardera.
Vispa sedan de rumstempererade vitorna i en ren, djup bunke. Börja sakta tills det börjar skumma sig. Tillsätt då sockret, lite i taget och fortsätt vispa försiktigt så att skummet växer och marängen börjar bli glansig och fast. Sluta vispa när du kan forma toppar av vitorna och kan vända skålen upp och ner utan att marängen glider ur. Vänd ner nötter.
Spritsa eller bred ut marängen på varje cirkel och sätt in i ugnen, sänk direkt till 125° i cirka 60 minuter. Den ska ha lite fast yta när du petar på den. Låt svalna på galler och lossa sedan försiktigt från bakplåtspappret.
Under tiden marängerna är i ugnen, gör klart sylt och grädden. Lägg alla ingredienser till sylten i kastrull och koka upp, låt småkoka till den tjocknat lite (den sätter sig lite när det svalnat). Låt svalna helt.
Vispa grädden nästan helt klar och vispa ner crème fraiche, limesaft och -skal, och flor-socker för hand tills allt är blandat och fluffigt.
Dela 2/3 av bären i skivor. Montera tårtan genom att bre på ett lager sylt och sedan grädde på understa marängbotten. Strö över 1/2 dl av den rivna chokladen. Lägg på en andra marängbotten och bre på ett lager sylt och grädde till. Lägg på bären (om du har körsbär så spara dem till dekorationen). Strö över 1/2 dl choklad och lägg på sista marängbottnen.
Bre på sista lagret grädde och dekorera med resten av bären. Strö över resten av rivna chokladen och hackade nötterna och citronmeliss. Har du någon ätlig blomma i närheten så låt bladen pryda tårtan! Låt den sätta sig i 10 min innan gästerna får hugga in.
Av: Victoria Nordström
Foto: Lennart Weibull