Marängtårta med mandel och apelsinkräm
18 dec, 2019
AvRedaktionen
Lyxa till det rejält! Denna marängtårta med mandel och apelsinkräm är alldeles oemotståndlig. Apelsinblomsvatten blir pricken över i i den här läckra kakan.
Annons
12-14 bitar
Marängtårta med mandel:
150 g mandlar
5 äggvitor
1 krm salt
3 dl florsocker
1 msk maizena eller potatismjöl
Lite smör till bakplåtspappret
Apelsinkräm:
2 dl vispgrädde
1 dl fint rörsocker
1 ekologisk apelsin, skalet
1 stänk apelsinblomsvatten
75 g mandlar
300 g mjukt smör
Garnering:
100 g mandelflagor
Florsocker
Gör marängtårtan så här:
- Hacka mandlarna mycket fint med en minihackare eller matberedare.
- Vispa upp äggvitorna med lite salt till en styv massa med elvisp.
- Sikta ner florsocker och vispa tills massan är blank och fast.
- Vänd ner de finhackade mandlarna och maizenan i marängen med en sked eller slickepott.
- Blanda tills massan är jämn.
- Värm ugnen till 125°.
- Rita upp 4 rektangulära fält på vardera 10 x 30 cm på ett stycke bakplåtspapper så att de tillsammans bildar en stor fyrkant.
- Vänd på bakplåtspapperet och smöra det lätt.
- Fördela marängen över papperet så den täcker hela den totala uppritade ytan.
- Grädda i ugnen 1 ½ timme.
- Ta ut plåten från ugnen och vänd upp kakan på en kall ugnsplåt så de tecknade ytorna på papperet vänds upp.
- Låt svalna något och skär sedan marängen i 4 delar enligt skissen.
Gör apelsinkrämen så här:
- Värm upp grädde och socker i en kastrull, rör tills sockret är upplöst.
- Ta från värmen.
- Tillsätt finrivet apelsinskal och ett stänk apelsinblomsvatten. Låt kallna helt.
- Hacka mandlarna fint.
- Vispa upp det mjuka smöret med en elvisp.
- Tillsätt apelsingrädden lite i taget under omrörning.
- Vänd ner de hackade mandlarna i krämen och rör ihop till en kräm.
- Bygg ihop kakan genom att bre lite kräm på varje marängbotten och stapla dem på varandra.
- Täck kakans sidor med kräm och låt sedan stå i kylskåp fram till servering.
- Kakan blir bättre av att vila kallt i några timmar.
Vid servering:
- Rosta mandelflagorna gyllene i en torr stekpanna. Låt svalna.
- Strö rostad mandel över kakan och garnera med siktat florsocker.
Av: Katri Schröder
Foto: Kirsi-Marja Savola
LÄS MER:
Annons