Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Maten och drycken på Nobelfesten 2016

10 dec, 2016
Vi berättar allt om maten och drycken på Nobelfesten 2016.
Årets meny på Nobelfesten 2016 är för andra året i rad komponerad av stjärnkocken Sayan Isaksson och konditorn Daniel Roos, båda hyllade svenska matinspiratörer.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Sayan Isaksson och Daniel Roos. Foto: Dan Lepp, Nobel Media AB
Sayan Isaksson och Daniel Roos. Foto: Dan Lepp, Nobel Media AB

Sayan Isaksson driver restaurangerna Shibumi, Råkultur och Imouto samt Esperanto som har en stjärna i Guide Michelin.

Daniel Roos, som ansvarar för desserten, driver restaurang K-märkt och K-märkt Patisserie & Bageri i Stockholm.

Menyn har utvecklats i nära samarbete med Nobelstiftelsens gastronomiska rådgivare Fredrik Eriksson och Gert Klötzke samt Stadshusrestaurangers kökschef Gunnar Eriksson.

Här kan du läsa mer om maten och vinet som serverades under kvällen.

Annons

Förrätt:

Kolbakad havskräfta och kammussla med nässlor, ramslök och syltade vinteräpplen.

– Vi jobbar som förra året med naturliga färger, och vi försöker gestalta naturen i fatet. Vi imiterar former från naturen – en gren eller ett löv, säger Sayan Isaksson.

Förrätten på Nobelfesten 2016. Foto: Dan Lepp, © Nobel Media AB
Förrätten på Nobelfesten 2016. Foto: Dan Lepp, Nobel Media AB
Förrätten på Nobelfesten 2016. Foto: Dan Lepp, Nobel Media AB

Huvudrätt:

Vaktel från Södermanland i svart vitlök och purjolöksaska med jordärtskocka, bevarad skogssvamp och jus på rostat kycklingskinn och senapsfrö.

Annons
Huvudrätten på Nobelfesten 2016. Foto: Dan Lepp, © Nobel Media AB
Huvudrätten på Nobelfesten 2016. Foto: Dan Lepp, Nobel Media AB
Huvudrätten på Nobelfesten 2016. Foto: Dan Lepp, Nobel Media AB

Efterrätt:

Sudachimoln med hjortronsorbet, misosmulor och friterat rispapper.

Annons

– Den japanska citrusfrukten sudachimoln är extremt syrlig, nästan lite besk så man får ha mycket socker. Den ger en otroligt bra fräschör, säger Daniel Roos.

Efterrätten på Nobelfesten 2016. Foto: Dan Lepp, © Nobel Media AB
Efterrätten på Nobelfesten 2016. Foto: Dan Lepp, Nobel Media AB
Efterrätten på Nobelfesten 2016. Foto: Dan Lepp, Nobel Media AB

Vegetariskt alternativ:

Grillad gulbeta till förrätten, samt grillad rotselleri, portabello och shiitakesvamp med liknande tillbehör som till vanliga varmrätten.

Annons

Viner:

  • Taittinger Comtes de Champagne Brut Blanc de Blancs 2006.

    Exklusiv champagne med smak av mogen frukt, brioche, citrus, persika, ananas och gula äpplen. Doften har en läcker smörsötma och lätt brödiga toner.

  • Poggio Teo Valiano Chianti Classico 2010.

    Rött vin med elegant och välbalanserad smak av mörka bär, läder och ekfat. Doften är stor och komplex med mogna körsbär, kryddor och rostade ekfatstoner.

  • Moncaro Tordiruta Passito 2007.

    Vitt och sött dessertvin med stor smak av citrus, honung, aprikos och vanilj. Intensiv doft med inslag av kanderad citrus, exotiska frukter och honung.

Nobelservisen:

Maten serveras sedan Nobelprisets 90-årsjubiluem 1991 på servisen Nobel från Rörstrand. Färgerna på tallrikarna symboliserar de fyra årstiderna, kontinenterna samt de främsta Nobelprisen:

  • Vitt: Sommar, solens rike Afrika, kemi.
  • Grönt: Vår, det unga Amerika, fysik.
  • Blått: Vinter, det gamla visdomens Europa, litteratur.
  • Gult: Höst, Asien, medicin.
Vinerna på Nobelfesten 2016.
Vinerna på Nobelfesten 2016.

De munblåsta glasen tillverkas av Orrefors vid glasbruket i Kosta.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Porslinet på Nobelfesten kommer från Rörstrand och glasen från Orrefors.
Porslinet på Nobelfesten kommer från Rörstrand och glasen från Orrefors.
Annons