10 heta mattrender 2017, enligt Pinterest
1. Jackfrukt
Den vegetariska trenden är starkare än någonsin och jackfrukt, eller jackfruit på engelska, är ett utmärkt alternativ till pulled pork eftersom frukten får ungefär samma konsistens vid tillagning. Ät med tacos eller i hamburgerbröd tillsammans med coleslaw.
2. Sous-vide
Sous-vide innebär att man tillagar maten i en vakuumförpackad plastpåse som sedan placeras i ett vattenbad. Resultatet blir mört, saftigt och smakrikt eftersom det inte sker någon reduktion från de råvaror som ligger i påsen.
3. Chips av rotfrukter och grönsaker
Butikshyllorna börjar nu fyllas med färgglada chips av rödbetor, morötter, sötpotatis och zucchini. Finns att köpa i de flesta affärer men går även att göra betydligt nyttigare hemma genom att rosta dem i ugnen.
Recept: Superenkla sötpotatischips i ugn
4. Nyttiga bowls
Att servera maten i en bowl är en växande trend vilket poke bowls, acai bowls och smoothie bowls är några exempel på. I år lagar vi nyttiga bowls hemma med till exempel quorn och rött ris.
Recept: Quorn Bowl med rött ris och majsdipp
5. Bläckfisk
Enligt Pinterest kommer bläckfisk att bli en stor trend 2017. Det är enklare att laga än man kan tro och passar utmärkt till pasta, sallad, tacos eller varför inte som drinktilltugg?
Recept: Ölmarinerad bläckfisk
6. Suröl
Suröl är ett samlingsnamn för syrlig och ofta spontanjäst öl, ibland smaksatt med frukt eller bär. Ett utmärkt alternativ till öl, cider eller till och med mousserande vin! Två svenska mikrobryggerier med många goda suröl är Dugges Bryggeri och Tempel Brygghus.
7. Empanadas
Empanadas är en slags piroger som är vanliga i Spanien, Portugal och Sydamerika. Fyllningen kan bestå av köttfärs, tomater, lök, ägg och oliver, men fisk, kyckling och vegetariska alternativ är också vanligt. Toppa med en god salsa (kolla upp pebre!) och servera med en god sallad.
Recept: Vegetariska piroger med korianderdipp
8. Naanpizza
Den enklaste genvägen till hemmagjord pizza hittar du på brödhyllan. Färdiga naanbröd eller tortillas är ett snabbt och enkelt alternativ till klassisk pizzabotten.
Recept: 4 sorters pizza med alternativa smaker
9. Surkål
Tyskarna har älskat sin sauerkraut i många år, men nu har även resten av världen upptäckt den fermenterade vitkålen. Surkål är ett vanligt tillbehör till korv eller kött men är också gott som topping på mackan.
Recept: New York-sandwich med pastrami och surkål
10. Druvkärnolja
Olivoljan får nu konkurrens av druvkärnoljan. Oljan är rik på antioxidanter och den essentiella fettsyran omega 6 och fungerar både till matlagning och hudvård.