Mazarin-Toscatårta
20 jan, 2015
AvRedaktionen
Två favoriter i en. Saftig mazarinbotten med ett himmelskt täcke av nötter och tosca. Låt svalna i formen och skär med en kniv runtom innan du lossar kanten.
Annons
Tårtan ger 10 bitar
Mazarintårta:
500 g mandelmassa
250 g rumsvarmt smör
300 g ägg (ca 5 st)
rivet skal av 1 citron
60 g vetemjöl (ca 1 dl)
smör och kokosflingor till formen
Tosacatäcke:
300 g blandade nötter, t ex mandel, valnöt, pistasch, hasselnöt, cashew
100 g vispgrädde (1 dl)
100 g strösocker (ca 1 dl)
140 g ljus sirap (ca 1 dl)
75 g smör
Mazarintårta, gör så här:
- Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan grovt och lägg i en bunke.
- Klicka i det rumsvarma smöret. Rör mandelmassan och smöret till en jämn blandning.
- Knäck i ett ägg i taget och rör mellan varje ägg.
- Blanda ner citronskal och mjöl.
- Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och bröa den med kokosflingor.
- Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.
Toscatäcke & nötter, gör så här:
- Rosta alla nötterna i en torr stekpanna tills de fått fin färg och doftar nötigt och gott.
- Häll över dem på en kökshandduk och gnid bort löst skal.
- Koka grädde, socker och sirap i en kastrull tills smeten börjar bli kolabrun och tjock.
- Blanda ner smöret och nötterna och ta kastrullen från värmen.
- Ta ut kakan när de 30 minuterna gått och häll toscablandningen över den.
- Grädda kakan ytterligare ca 5 minuter.
- Låt svalna i formen och skär med en kniv runtom innan du lossar kanten.
Annons