Med havets botten som vinkällare – champagne på 40 meters djup
Vi spanar intensivt efter att få syn på några bubblor på vattenytan från båten där vi sitter. Kommer inte dykarna upp snart? Nej, det är bara den nästan självlysande bojen i gult som ensam ligger och guppar i vattnet. Inget händer.
Just nu befinner vi oss exakt på den platsen, i Östersjön utanför Silverskär på Åland, där man för 13 år sedan gjorde ett unikt fynd från det vrak som sedan 1840 har legat här på botten: 168 intakta champagneflaskor. Trycket runt flaskorna har under alla år varit detsamma som inuti, och det faktumet har gjort – i kombination med ett konstant mörker och en stabil och sval temperatur – att glasflaskorna med det dyrbara innehållet lagrats optimalt och bevarats intakt. Efter 170 år i havet gick de, till allas förvåning, fortfarande att dricka (även om drycken såklart inte höll champagneklass)! Champagneflaskorna var troligen på väg till Ryssland och runt 50 av flaskorna visade sig tillhöra champagnehuset Veuve Clicquot, som insåg det unika och potentialen med upptäckten.
Plötsligt händer det något i vattnet. Äntligen! Bubblor bildas på ytan, blir större, spricker och hintar om att dykarna är på väg upp. Snart ser vi ett huvud och strax efter det ett till ovanför vattnet. De lyfter en arm och tecknar att de är okej och börjar sedan sakta simma mot båten med sin dyrbara last av champagne som de precis bärgat på 40 meters djup. Anledningen till det är att bara några år efter fyndet från vraket som ligger här, bestämde sig Veuve Clicqout för att lansera experimentet Cellar in the sea – helt enkelt för att ta reda på vad som händer när man lagrar champagne på havets botten.
Med lyftkran sänkte man ner 300 flaskor och 50 magnumflaskor i en metallbur precis här, samtidigt som man lagrar exakt samma årgångar av flaskor i sin vinkällare i Reims – allt för att se hur champagnen utvecklas och vilka skillnader det blir om den är havslagrad eller källarlagrad. Projektet kommer att pågå i 40 år, men redan nu är champagnehuset redo att visa världen vad undervattensvalvet har åstadkommit – med jämna mellanrum kommer nämligen flaskorna från de båda ställena öppnas, så att champagnehusets experter kan jämföra hur dryckerna har åldrats beroende på de olika förhållanden de har vistats i.
Experimentet går helt i madame Clicquots anda – den änka som i början av 1800-talet övertog sin mans champagnehus och som tillskrivits många nyskapande förbättringar och uppfinningar kring champagne, bland annat roséchampagne och ”table de remuage”, det sätt som man än i dag använder för att vända på flaskorna under lagring för att få bort bottensatsen.
Dykarna når båten och lyfter upp flaskorna på däck. En av dem är Christian Ekström, han är också en av dem som gjorde det första fyndet. Merparten av flaskorna är nu sålda på auktion (runt en halv miljon för en flaska!) eller är museiföremål. Men några finns i Veuve Clicquots ägo – en av flaskorna från vraket finns till exempel bland annat att beskåda i en av de lyxiga sviterna längst ut på udden på Silverskär och en till finns till display i källaren i Reims. Veuve Clicquots vinmakare Gaelle Goossens berättar om första tillfället när anställda på företaget fick smaka den 170-åriga champagnen.
– Det var helt otroligt, många var helt tagna av stunden. Tänk att de fick dricka något som madame Clicquot har varit med och skapat! En kollega åt inget mer sedan på hela den dagen, hon ville verkligen behålla smaken av champagnen i munnen så länge som möjligt, berättar hon.
Vi på båten har nu fått en liten försmak av vad äventyret Cellar in the sea handlar om – och under nästa år kommer man som gäst kunna boka och följa med på det här magiska eventet. Resan börjar i Reims i Champagne där gästerna får en rundtur i Veuve Clicquots vingårdar innan de bjuds på en provsmakning i vinkällarna. Efter en galamiddag och övernattning på deras privata lyxhotell, Hotel du Marc, åker man vidare till Åland för en dag av seglingsäventyr och gourmetmåltider.
Nästa dag börjar med fiske i soluppgången och frukost i Silverskär innan gästerna tas till de andra närstående öarna Klobben och Champagne Island, där vraket ligger förlist precis utanför och där metallburen med flaskor är nedsänkt, för att uppleva en provsmakning av skillnaden från flaskorna lagrade i Ålands hav och i Reims grottor. Och dessutom – är du själv dykare så får du chansen att vid Champagne Island följa med ner till undervattensvinkällaren. Resan avslutas sedan med en galamiddag och en sista övernattning på Hotel Silverskär. Allt bokas på Veuve Clicquots hemsida.
När vi kommit i land med den dyrbara lasten är det dags för jämförelse och provsmakning av de havslagrade och de källarlagrade champagnerna. Blanka, välputsade champagneflaskor står bredvid sin algbeklädda dito med utfrätt etikett: det är samma innehåll, men vad har miljön runtomkring gjort med vinet inuti? Vi smakar. Alla viner är otroliga, men skillnaderna mellan dem är stora – och oförklarliga.
Gaelle Goossens instämmer:
– Eller hur? Vi trodde att vi skulle få två tydligt olika lagringsstilar, den ena yngre och fräschare från att ha legat i havet och den andra äldre och mognare från att ha lagrats i vinkällare. Men vinerna från källaren i Östersjön och källaren i Reims verkar nu utvecklas i samma takt, men i två helt olika stilar. Orsaken till varför håller vi på att undersöka.
Förutom provningar på plats som denna, kommer alltså Veuve Clicquot att hämta upp champagnen med jämna mellanrum för att göra jämförande provningar och analyser av tekniker på universiteten i Reims och Bordeaux.
Så vad som exakt händer med vinerna och varför är alltså fortfarande en gåta, men helt klart är att tiden i havet skapar alldeles unika viner som du inte hittar någon annanstans i världen. Så det smakfulla experimentet fortgår – långt ner i havets vinkällare.
Foto: Martin Colombet