Mossa och larver på framtidens mackor
01 feb, 2016
Bröd är bland det mest klimatsmarta man kan äta, men i takt med att jordens befolkning ökar behöver vår konsumtion och våra matvanor förändras. Pålägg som larver och mossa är därför ett troligt framtidsscenario.
Annons
Brödinstitutet vill med initiativet Bread The Future sprida kunskap om brödets klimatsmarta egenskaper och vad vi behöver äta mer av för att minska klimatutsläppen. Tillsammans med bagaren Johan Sörberg och kocken Paul Svensson har de därför tagit fram recept på framtidens mackor – med pålägg som gräshoppor, larver, sjögräs och mossa.
Bröd har liten klimatpåverkan eftersom mjöl är energisnålt att ta fram. Bröd kommer också ofta från närodlade spannmål och är en effektiv gröda eftersom man får ut mycket livsmedel per odlad yta. Det behövs inte heller några växthus eller långa transporter.
Annons
Mellan den 1 och 12 februari ger Johan Sörberg och Paul Svensson sig ut på en skolturné där ungdomar kommer att få chansen att betygsätta framtidens mackor.
Turnédatum:
- 1 februari, Alfaskolan, Solna.
- 3 februari, Bergby Centralskola, Gävle.
- 9 februari, Sigrid Rudebecks Gymnasium, Göteborg.
- 11 februari, Naverlönnskolan, Svedala.
Läs också:
5 goda mackor gjorda på matrester
6 sorters smörrebröd för alla smaker
5 nya och trendiga mackor du kommer vilja testa direkt!
Annons