Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Norska minisemlor

29 jan, 2014
AvRebecca Wictor
Varför inte fira fettisdagen på ett annorlunda sätt i år och bjuda på läckra norska mini-fastelavensboller med härlig fyllning av vispgrädde och hallon?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Norska minisemlor.
Norska minisemlor.

Cirka 25 stycken

Fördeg:

Steg 1:

1,5 dl ljummet vatten (37°C)

210 g Kungsörnen Kärnvetemjöl

25 g jäst

Steg 2:

150 g Kungsörnen Kärnvetemjöl

75 g smör (rumstempererat)

60 g ljus sirap

2 g salt

1. Blanda jäst och vatten. Blanda i vetemjöl och bearbeta i maskin i 7 minuter. Låt fördegen vila i 40 min.

2. Blanda i övriga ingredienser från Steg 2. Kör långsamt i 2 minuter och lite snabbare i 4 minuter. Täck över degen och låt vila i 10 minuter.

3. Rulla degen till en lång ”korv”, dela degen i ca 25 st lika delar (för mini-semlor). Rulla bitarna till bullar och lägg på bakplåt med bakplåtspapper. Täck över och låt jäsa i 40 minuter. Värm ugnen till ca 220 ̊C (varmluft 200 ̊C). Grädda bullarna i ca 4 – 6 min eller tills de har fått en gyllenbrun färg.

4. Låt bullarna svalna på plåten.

Fyllning:

3 dl vispgrädde

50 g frysta hallon

Så här gör du fyllningen:

1. Låt bären tina och rinna av. Vispa grädden fluffigt. Pressa med en gaffel på bären och blanda försiktigt i grädden. 2. Tryck ett hål på sidan av bullarna. Tryck i fyllningen med

grädde och hallon i bullarna. Fyll bullarna försiktigt så de inte spricker.

Dekoration:

50 g smör

100 g strösocker

Smält smöret och pensla bullarna, rulla dem i strösocker.

Annons