Ntsiki Biyela skriver vinhistoria i Sydafrika
– Min första klunk vin smakade förfärligt, utbrister Ntsiki Biyela. Mina smaklökar var inte inställda, fortsätter hon när hon minns tiden när hon påbörjade sina studier i vinmakeri på universitetet i Stellenbosch.
Där hade hon hamnat av en slump, efter att ha arbetat som hembiträde i ett år.
– Jag behövde studera och förändra mitt liv genom att hitta en ny riktning. Det var det enda studiestipendium tillgängligt för mig, berättar Ntsiki Biyela som växte upp under enkla förhållanden i KwaZulu, Natal.
I princip så långt ifrån Sydafrikas vinregioner i Västra Kapprovinsen man kan komma i det stora landet.
Vin var rätta vägen
Trots den chansartade starten, visade sig vin vara den rätta vägen. Efter utbildningen tillbringade Ntsiki tolv år på vingården Stellakaya i Stellenbosch. Där gjorde hon sin första egna cuvée och erhöll positionen som head winemaker, vilket gjorde henne till Sydafrikas första, svarta kvinnliga vinmakare. Sedan dess har hon konsulterat i Frankrike, gjort vin inom Winemakers Collection i Bordeaux och vunnit många priser. 2016 startade hon egna varumärket, Aslina Wines, uppkallat efter hennes mormor, den stora matriarken i Ntsikis familj. När ELLE mat & vin får en intervju med Ntsiki över Teams, är hon på resa i USA för att marknadsföra sina viner.
– Jag älskar mitt arbete och jag är ett exempel på att det går att starta utan någonting och ändå komma någon vart, säger Ntsiki som idag har en handfull personer anställda.
Hon sitter också i styrelsen i Pinotage Academy som arbetar för att underprivilegierade unga ska få arbete inom vin- och servicedustrin.
Ökad medvetenhet
– Vinindustrin här växer och förändras hela tiden till det bättre. Vinmakare vågar experimentera och det finns en ökande medvetenhet. Allt fler ur den svarta befolkningen har tagit plats i branschen och det finns ett växande intresse för att arbeta med gamla vingårdar, ovanliga druvtyper och skalmacererade vita viner.
Foto: Erica Moodie, WOSA, mf.