Ny forskning: Därför blir du sugen på skräpmat när du druckit
Tidigare studier har förklarat ”fyllekäks-fenomenet” med att alkoholen reducerar det hormon och de proteiner som håller nere hungern. Samtidigt kan den dessutom öka mängden motsvarande hormon och proteiner som gör att vi känner oss mer sugna på att äta.
Alkoholen påverkar dessutom kroppens belöningsscenter så när vi dricker ökar belöningen när vi äter välsmakande mat.
Därför utvecklar du cravings efter fet mat
Men nu har forskarna hittat nya samband mellan fet mat och alkohol. Enligt en ny studie från Pennsylvania State University College of Medicine i USA, är anledningen till varför vi utvecklar dessa cravings efter en blöt kväll helt enkelt att samma kretsar i hjärnan aktiveras. Det här kan även tidigare studier kan ge stöd åt.
Studien, som publicerats i American Psychological Society, undersökte mat- och dryckesvanorna hos ett gäng möss. Den första gruppen fick en fettrik diet och begränsad tillgång till vatten som hade blandats med alkohol. Nästa grupp fick vanlig ”gnagarmat” och samma dryckesvanor. Den tredje gruppen serverades både den fettrika maten och alkoholblandningen stötvis – vad forskarna menade skulle efterlikna en ”hetsätardiet”. När de inte fick den feta maten åt de vanlig kost. Alla mössen fick även vanligt vatten att dricka.
Visade tydlig preferens för alkohol
Studien visade att de möss som som fick stötvis tillgång till fet mat även visade en tydlig preferens för alkohol – de drack nämligen mer (!) alkohol än vatten. De möss som bara åt en sorts mat drack däremot mindre av alkoholblandningen.
Även om man behöver mer forskning för att helt kunna säkerställa att detta även gäller för människor, menar forskarna att de sett ett tydligt samband mellan högt alkoholintag och överätning av ”skräpmat”. Själva begränsningen triggar igång en ond cirkel av okontrollerat beteende.
Övervikt och alkoholism är två av de vanligaste hälsofarorna i vårt samhälle och om vi kan fastslå dessa beteendemässiga samband i hjärnan kan det vara ett stort steg framåt i kampen mot dem. Den här musstudien är en viktig pusselbit i det, menar forskarna.
Källa: Science Daily
Bildkälla: TT