Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Nyårsmenyn som har allt – recept på hummer, lammfilé och cheesecake

14 okt, 2021
AvRedaktionen ELLE
Nyårsmenyn som har allt – recept på hummer, lammfilé och cheesecake
Avsluta året på allra bästa sätt! Här är en komplett nyårssupé med cocktail och tilltugg samt förrätt, varmrätt och dessert. Glammigt gott!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Champagnedrink med sockervaddBrand logo
Champagnedrink med sockervadd

Ett nytt år närmar sig och självklart måste vi avsluta på bästa möjliga sätt! Den ultimata nyårsmenyn är lyx från början till slut. Skåla in kvällen med en festlig mousserande drink med limoncello och mynta. Till fördrinken serveras en kryddig laxrulle med wasabi, minitoast med löjrom och minirårakor med parmesan. Och som alla veta är inget nyår komplett utan hummer så förrätten blir en lyxig hummertallrik med ceviche. Kvällens huvudrätt är lammfilé med grön bearnaise, pumpa och rostade hasselnötter. Givetvis avrundas allt med årets mäktigaste, godaste dessert – cheesecake med fudge och kanderade nötter. Efter denna festmåltid är det enda som saknas en skål på tolvslaget. Gott nytt år!

Annons

Nyårsskål

En frisk start på kvällen!

Starta kvällen med en nyårsskål
Peter Kam

1 portion

Du behöver:

2 cl limoncello
8 cl mousserande vin
Is

Garnering:

Mynta

Gör så här:

  1. Häll limoncello i högt isfyllt glas, toppa med mousserande vin och garnera med mynta.

Laxrulle med wasabi

Smaka av wasabin i färskosten till önskad styrka.

4 portioner

Du behöver:

200 g lax i hel bit, fryst ½–1 msk wasabipasta
100 g färskost
1 msk sesamfrön
½ ask krasse

Gör så här:

  1. Låt laxen halvtina och skär i ca 5 millimeter tunna skivor. Lägg skivorna lite omlott på en bit plastfolie, 30x30 cm. Rör ner wasabin i osten och bred ut över laxskivorna. Rulla ihop med hjälp av plasten. Lägg in rullen i frysen ca 30 minuter.
  2. Skär upp rullen i tunna skivor. Garnera med sesamfrön och klippt krasse.

Minitoast med löjrom och grönkålschips

Vintrigt gott och lyxigt.

4 portioner

Du behöver:

8 små skivor vitt bröd
25 g färsk grönkål
2–3 msk olivolja
Ca 2 tsk flingsalt
½ dl crème fraiche
2 tsk majonnäs
1 krm finrivet citronskal
50 g löjrom eller annan rom

Annons

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 185°. Riv grönkålen i småbitar. Fördela i en ugnsform. Ringla över olivolja, salta och vänd runt. Tillaga i ugn 15 minuter. Rör om efter halva tiden.
  2. Rosta bröden gyllene. Blanda crème fraiche med majonnäs och citronskal. Bred blandningen på bröden. Fördela grönkålschipsen över och toppa med rom.

Minirårakor med parmesan

Frasiga munsbitar med mycket smak!

4 portioner

Du behöver:

½ squash, ca 100 g
½ tsk salt
Nymald svartpeppar
1 morot, ca 75 g
3 dl finriven parmesanost
Olivolja till stekning

Garnering:

Rivet citronskal
Hackad persilja

Gör så här:

  1. Grovriv squashen, lägg rivet i en skål. Strö över ½ tsk salt och blanda om. Låt stå 20 minuter tills squashen börjar släppa vätska. Låt rivet rinna av i sil. Skala och riv moroten grovt. Blanda squash med morot och parmesan.
  2. Krydda med svartpeppar. Stek frasiga små rårakor i olja i stekpanna. Lägg upp på tallrikar. Garnera med lite rivet citronskal och persilja.

Hummertallrik med ceviche

Perfekt förrätt där allt utom själva uppläggningen kan göras i förväg.

Så gör du en hummertallrik med ceviche
Peter Kam

4 portioner

Du behöver:

300 g torskrygg
Saft av ½ citron
1 krm chiliflingor
1 liten hummer, ca 400 g

Krispiga grönsaker:

Annons

1 litet fänkålshuvud
1 liten rödlök
1 stjälk selleri

Tomatsås:

2 tomater
1 liten vitlöksklyfta
1 krm rivet citronskal
1 msk olivolja
Salt och nymald svartpeppar

Majonnäs:

1 äggula
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
1 krm pressad vitlök
1 dl rapsolja

Gör så här:

  1. Skär fisken i ca 7 mm tjocka skivor och lägg dem på en flat tallrik. Pressa över citronsaft och krydda med chiliflingor. Låt fisken marinera i minst 30 minuter.
  2. Krispiga grönsaker: Skär fänkål, lök och selleri supertunt, gärna med mandolin, och lägg i en skål med iskallt vatten, gärna med isbitar i. Låt stå ca 30 minuter så blir de riktigt krispiga.
  3. Tomatsås: Skär bort fästet på tomaterna och dela dem i kvartar. Blanda tomaterna med finhackad vitlök och rivet citronskal i en kastrull. Ringla över olivolja och låt småputtra ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  4. Dela hummerköttet i mindre bitar.
  5. Majonnäs: Blanda äggula, senap, vinäger och vitlök väl i en liten bunke. Tillsätt oljan droppvis under omrörning. Smaka av med salt och peppar.
  6. Lägg upp torsk och hummer på tallrikar. Garnera med de krispiga, väl avrunna grönsakerna. Ringla över tomatsås och majonnäs. Servera.

Lammfilé med grön bearnaise

Elegant och lättlagad varmrätt – som gjord för nyårsfirande.

Recept på lammfilé med grön bearnaise
Peter Kam

4 portioner

Du behöver:

700 g lammytterfilé

Marinad:

2 msk dijonsenap
3 vitlöksklyftor
1 msk finhackad färsk rosmarin
½ tsk rivet citronskal
Olivolja

Annons

Till servering:

4 tomater
2 vitlöksklyftor
Salt och svartpeppar
4 nypor strösocker
600 g matpumpa,t ex butternut
300 g blomkål i större buketter
½ dl crème fraiche

Sås:

200 g smör
2 msk hackad gul lök
2 msk hackade persiljestjälkar
1 krm dillfrön
½ dl rödvinsvinäger
1 dl vatten
2 äggulor
1 dl hackad persilja
½ dl hackad dill

Garnering:

1 dl rostade hasselnötter

Gör så här:

  1. Marinad: Blanda senap med hackad vitlök, rosmarin, citronskal och olja på en flat tallrik. Lägg filéerna i marinaden och vänd runt. Låt filéerna ligga och marinera medan du förbereder resten eller i flera timmar i kyl. Tillbehör: Sätt ugnen på 175°. Halvera tomaterna och lägg dem med snittytan upp i en ugnsform. Skiva vitlöken tunt och lägg ett par skivor på varje tomat. Krydda med salt, peppar och lite socker.
  2. Skala, kärna ur och skär pumpaköttet i bitar. Lägg bitarna i en ugnsform. Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar. Baka tomater och pumpa i ugn ca 20 minuter eller tills pumpan är mjuk.
  3. Sås: Smält smöret. Koka lök, persiljestjälkar, dillfrön och vinäger med vatten 8–10 minuter eller tills ca 2 msk vätska återstår. Sila ner vätskan i en liten kastrull och blanda med äggulor. Mixa vätska och äggulor med persilja och dill till en slät sås. Ställ kastrullen på plattan och värm under vispning på svag till medelvärme tills såsen tjocknar till en kräm. Tillsätt smöret droppvis under vispning tills såsen blir tjock. Smaka av med salt och peppar. Håll såsen varm.
  4. Krydda filéerna med salt och peppar. Stek dem gyllenbruna i lite olja på medelvärme, 3–4 minuter per sida. Köttet är perfekt rosa när innertemperaturen är 57°. Låt köttet sedan vila på hushållspapper 5–10 minuter. Skär blomkålen i 5–7 mm tunna skivor. Råstek dem i lite olja tills de har fin färg. Mixa pumpan slät och blanda ner crème fraiche. Smaksätt med salt och peppar. Skär upp köttet i bitar och servera det tillsammans med tillbehören och grovhackade hasselnötter på varma tallrikar.

Cheesecake med fudge och kanderade nötter

Fantastiskt god, med kanderade nötter och härlig fudgesås på toppen.

Bjud på cheesecake med fudge och kanderade nötter
Peter Kam

12 bitar

Du behöver:

Botten:

100 g smör
16 chokladkex

Lager 1:

200 g färskost
2 dl florsocker
1 dl vispgrädde

Lager 2:

100 g mörk choklad
200 g färskost
1 dl florsocker
1½ dl vispgrädde

Fudgesås:

1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl ljus sirap
½ dl kakao
2 msk smör
½ krm salt

Garnering:

Kanderade nötter
Frukter och bär

Gör så här:

  1. Fudgesås: Blanda grädde, sirap, kakao, smör och salt i en liten kastrull. Låt koka 5–7 minuter. Låt svalna.
  2. Botten: Smält smöret. Kör kexen till smulor i matberedare och blanda med smöret. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Ställ svalt.
  3. Lager 1: Blanda ost och florsocker. Vispa grädden rätt hårt och blanda ner i ostblandningen. Bred ut blandningen över kexbotten. Låt stå i kylen ca 30 minuter.
  4. Lager 2: Smält chokladen. Blanda med färskost, florsocker och hårt vispad grädde. Bred ut chokladmassan i formen och ställ in i kylen.
  5. Garnering: Grovhacka de kanderade nötterna och fördela dem över tårtan. Toppa med bär eller frukter. Servera såsen till.

Recept: Jan-Erik Hagbohm Foto: Peter Kam

Annons