Bästa tipsen för att odla din egen köksträdgård
Att kunna gå ut och repa lite färsk mynta till jordgubbarna, plocka en handfull solvarma tomater till en caprese eller lyfta upp några knubbiga färskpotatisar är varje foodies sommardröm. Tyvärr kan det ju hända att man inte kommer ihåg det i tid, och nu står utan försådd eller små sticklingar att jobba vidare med. Men det är inte för sent! Här är våra bästa förslag till att hinna få en liten köksträdgård att skörda – med allt från tips till hur du tjuvstartar till hur du får skörden att växa snabbare.
Sätt färdiga plantor
Det finns massor av plantor att köpa färdiga om du inte hinner, kan eller vill så själv. Fördelen är att du slipper hysa en massa fröplantor inomhus många veckor innan de kan planteras ut, och du kan köpa precis så många plantor du behöver. Kostnaden är inte heller så stor att man blir ruinerad.
Odla i kruka
Många grönsaker blir väldigt bra i krukor och andra kärl bara de får rejält med plats. Vissa grönsaker och kryddörter är lättare att driva upp så här eftersom jorden blir varm snabbare än i marken.
Odla direkt i påse
Det går bra att odla direkt i jordsäcken om du inte har någon annan bra odlingsplats. Rötterna får visserligen begränsat med utrymme och det gäller att inte glömma att vattna. Skär hål för plantorna och även på sidorna så att överskottsvattnet kan ta sig ut.
Låt skräpet ligga
Låt blast och annat rens ligga kvar på jorden runt grönsakerna. Tillsammans med gräsklipp blir det ett täcke som långsamt avger näring, håller fukt och värme kvar i jorden och sedan bryts ner till mull.
Odla uppåt
Har du inte ett jättestort grönsaksland kan du leda upp vissa växter på klätterställningar eller balkongräcket, till exempel tomat, gurka eller pumpa.
Så tätare
Så lite tätare än vad som står på påsen. Då får du visserligen gallra, men de plantorna kan du plantera på andra ställen där fröna inte grott.
Vatten på rätt plats
Placera ut behållare som kan samla upp regnvatten runt om i köksträdgården eller på balkongen. Töm direkt till vattenkrävande växter.
Lättodlade grödor
Satsa på lättodlade grödor som ger mycket. Här är några favoriter som tar sig snabb och ger mycket skörd.
Jordärtskocka
Bland det enklaste man kan odla! Ger stor skörd, blommar vackert och kan odlas i hela landet.
Lök
Så från mars till juli i omgångar för lång skördesäsong – vitlök, schalotten-, sallads- och purjolök. Skörda efterhand som en gallring.
Mangold
God även som ung planta, så om du råkar vara sent ute kan du fortfarande hinna njuta av dem redan samma sommar.
Potatis
En eller två sättpotatisar ger rik skörd. Från sättning till skördeklar potatis tar det drygt 2 månader.
Rabarber
Lättskött växt som till stor del klarar sig självt, så länge man tar bort blomskott, och den får den näring som behövs.
Sallat
Kan sås i omgångar under säsong. Välj en med vackra blanka blad så blir den även en prydnad.
Sockerärt
Behöver växtstöd. Börja så i april och kan sedan sås i omgångar.
Spenat
Välj en tidig sort som kan sås i april-juni och en omgång till i augusti-september.
Squash
Välj en sort som är tidig. Passar både i odlingslådor och på friland. Glöm inte att blommorna också är ätliga! Varför inte samla kryddörterna i en balkonglåda? Både dekorativt och gott. reportage
Foto: Nicoals Vahe/Society of Lifestyle, Tia Borgsmidt