Minipajer och baguetter till mingelpartyt
Bacon- och äggpajer
12 portioner
Tid: 1 timme och 20 minuter
Du behöver:
olja till formen
500 g smördeg
lite mjöl för pudring
1 klick smör
1 stor schalottenlök (finhackad)
8 skivor bacon (tärnade)
1/2 tsk finmalen muskot
2 stora ägg
2 msk crème fraiche
salt och peppar
12 vaktelägg
1/2 msk vallmofrö
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Pensla varje hål i en 12-hålig muffinsform med lite olja. Lägg över bakplåtspapper. Rulla ut två tredjedelar av smördegen på en lätt mjölad yta och stansa ut 12 st cirklar som är 10–11 cm i diameter. Pressa ner en smördegscirkel i varje muffinshål. Slå in den resterande smördegen i plastfolie.
Smält smöret i en stekpanna och fräs lök och bacon tills löken är mjuk och baconet knaprigt och brunt. Tillsätt muskot och stek ytterligare 1 minut. Lyft över till en skål och låt svalna i 5 minuter. Vispa i ett ägg, crème fraiche och salta och peppra. Fördela innehållet i muffinsformarna. Pressa försiktigt ner baksidan på en sked för att få ett litet djup i mitten, knäck sedan vakteläggen och häll ner i hålet. Vispa upp det kvarvarande ägget för att pensla kanterna på smördegen. Knäck det återstående ägget och pensla kanterna på smördegen.
Rulla ut kvarvarande smördeg och stansa ut 12 st cirklar som är 6–7 cm i diameter. Toppa varje paj med en cirkel genom att försiktigt pressa ihop degkanterna med varandra – låt inte ägget smita undan. Grädda i ugnen i 25–30 minuter tills de blivit gyllene. Låt dem svalna i plåten, lossa sedan pajerna genom att försiktigt lyfta bakplåtspappret.
Skinka- och sparrisminibaguetter
12 personer
Tid: 20 minuter
Du behöver:
24 sparristoppar
4 stora skivor fin rökt skinka, skurna i tredjedelar eller 6 mindre skivor delade i två
50 g rumsvamt smör
svartpeppar
en rejäl skvätt citronjuice
12 små minibaguetter
salladsdressing (valfritt)
Gör så här:
Koka sparrisen i kokande vatten i 1–2 minuter. Häll av ordentligt och låt torka på hushållspapper. Dela upp sparrisen två om två och rulla in dem i en skiva skinka. Mosa smöret med lite svartpeppar och citronjuice. Dela frallorna på mitten, men dela dem inte helt utan låt dem sitta ihop, som ett varmkorvbröd. Bred på lite smör och lägg på en sparrisrulle i varje bröd. Ringla över lite salladsdressing eller olivolja och balsamvinäger om du vill.
Fler recept till afternoon tea hittar du här >>
Av: Sarah Cook
Foto: Myles New