Pärlgrynsrisotto med grön sparris
17 mar, 2021
AvRedaktionen ELLE
En krämig risotto är en rätt som är uppskattad av många. Här är en uppgraderad version med pärlgryn, krispig grön sparris och pecorino för sältan.
Annons
Pärlgrynsrisotto med grön sparris
Pärlgryn är polerade korngryn som kan ersättas med risottoris. Det fina med risotto är att den går att variera på så många olika sätt!
4 portioner
Du behöver:
1 knippe grön sparris
½ dl olivolja
1 litet knippe bladpersilja
2 vitlöksklyftor
1 rödlök
2 stjälkar bladselleri
300 g pärlgryn
1 dl vitt vin
8 dl kycklingbuljong (tärning + vatten)
50 g smör
75 g riven pecorino
Salt och svartpeppar
Till servering:
Riven pecorino eller annan lagrad ost
Gör så här:
- Skölj sparrisen och skär av och kasta de träiga ändarna. Skär av knopparna och dela resten av sparrisarna i 1 cm stora bitar. Blanchera knopparna i 1–2 minuter i kokande vatten.
- Mixa olivolja med persilja med stavmixer eller i en minihackare. Vänd ner sparrisknopparna i oljan och ställ åt sidan.
- Skala och finhacka vitlök och lök. Ansa sellerin och skär i tunna skivor. Stek vitlök, rödlök och selleri i olja i en stor stekpanna med höga kanter. Stek tills löken blir genomskinlig och glansig.
- Tillsätt pärlgryn och stek 1 minut. Tillsätt vin och låt koka in. Häll på hälften av buljongen och låt vätskan koka in. Rör då och då och tillsätt mer buljong emellanåt. Tillsätt sparrisbitarna och låt dem koka med under 5 minuter.
- Stäng av värmen. Vänd ner smör och ost i risotton. Smaka av med salt och peppar. Låt stå och dra i 3 minuter och servera sedan i skålar med sparrisknopparna och riven ost på toppen.
Recept: Timm Vladimir Foto: Columbus Leth
Annons