Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Ätbara blommor – i maten och i trädgården

19 apr, 2022
AvMichelle Meadows
Ätbara blommor – i maten och i trädgården
– Att samplantera ätbara blommor med grönsaker är inte bara otroligt vackert utan även gynnsamt eftersom det håller jorden frisk och fler pollinatörer lockas till området, säger trädgårdsinfluencern och stylisten Elin Lannsjö.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Trädgårdstrender 2022 – vildvuxet, färgstarkt & egenodlatBrand logo
Trädgårdstrender 2022 – vildvuxet, färgstarkt & egenodlat

Ätbara blommor är vackert, lockande och snyggt! Att strössla blommor på maten är ett måste på sommaren. Och fler växter än man kan tro går att äta. Men en blomma är inte ätbar bara för att den doftar gott, flera är faktiskt giftiga – så var försiktig.

Trädgårdsinfluencern Elin Lannsjö odlar massor av luktärter i sin snittblomsodling
Trädgårdsinfluencern Elin Lannsjö odlar massor av luktärter i sin snittblomsodling på kolonilotten i Slottsskogen.

Här är exempel på blommor som både är vackra att se på och goda att äta.

Annons

Gräslöksblomma

Rosa blommor som har mjukare smak än stråna.

Indiankrasse

Gula, orange eller röda blommor med pepprig smak.

Viol och pensé

Vackert och sött både i sallader och på tårtor.

Grönsallad, grönkål och penséer samsas i en vacker sallad

Ringblomma

Strö de orange kronbladen över sallad eller ris. Bladen har en lätt bitten smak.

Tagetes

Härligt gul, brun eller orange blomma. Använd gärna kryddtagetes som har en citronlik smak.

Gurkört

Söta blå blommor med en fräsch smak av gurka.

Ros

Rosblad har en härligt parfymerad smak och passar bra både på bakverk och frukostyoghurten.

Elin Lannsjö i sin kolonilott i Göteborg.
Elin Lannsjö i sin kolonilott i Göteborg.

Foto: Karin Hasselström

Annons