Ätbara blommor – i maten och i trädgården
Ätbara blommor är vackert, lockande och snyggt! Att strössla blommor på maten är ett måste på sommaren. Och fler växter än man kan tro går att äta. Men en blomma är inte ätbar bara för att den doftar gott, flera är faktiskt giftiga – så var försiktig.
Här är exempel på blommor som både är vackra att se på och goda att äta.
Gräslöksblomma
Rosa blommor som har mjukare smak än stråna.
Indiankrasse
Gula, orange eller röda blommor med pepprig smak.
Viol och pensé
Vackert och sött både i sallader och på tårtor.
Ringblomma
Strö de orange kronbladen över sallad eller ris. Bladen har en lätt bitten smak.
Tagetes
Härligt gul, brun eller orange blomma. Använd gärna kryddtagetes som har en citronlik smak.
Gurkört
Söta blå blommor med en fräsch smak av gurka.
Ros
Rosblad har en härligt parfymerad smak och passar bra både på bakverk och frukostyoghurten.
Foto: Karin Hasselström