Pizza caprese med pesto och burrata
26 maj, 2023
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Kombinera två favoriter i sommar – toppa pizzan med en variant av den italienska capresesalladen med pesto och burrata.
Annons
Pizza caprese med pesto och burrata
Testa den italienska capresesalladen på pizza.
4 portioner
Annons
Du behöver:
Pizzadeg:
10 g jäst
3 dl ljummet vatten
3 msk olivolja
1 tsk strösocker
1 ½ tsk salt
400 g (ca 6 ¾ dl) manitobamjöl
Tomatsås:
½ burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 msk strösocker
1 tsk torkad oregano
Salt och peppar
Topping:
250 g riven mozzarella
2 tsk torkad oregano
Salt och peppar
400 g blandade små tomater
2 burrataostar
4 msk grön pesto
1 kruka färsk basilika
Gör så här:
- Pizzadeg: Smula jästen och blanda ut i ljummet vattnet i en skål. Tillsätt olja, socker och salt. Blanda väl.
- Tillsätt mjöl och knåda degen smidig. Täck med plastfolie och ren kökshandduk och låt jäsai rumstemperatur i 30 minuter. Låt stå i kylskåp i minst 8 timmar.
- Tomatsås: Häll alla ingredienser i en skål och mixa med stavmixer till en jämn tomatsås.
- Topping: Tänd grillen och låt en pizzasten bli varm på gallret, alternativt tänd en pizzaugn. Dela pizzadegen i två delar och kavla ut, eller dra ut, varje bit till en stor, rund pizzadeg. Lägg pizzadegen på en pizzaspade.
- Bred ett tunt lager tomatsås på degen, strö över mozzarella. Krydda med oregano, salt och peppar. Skjutsa över pizzan från spaden till den varma pizzastenen och baka krispig och gyllene på grill under lock i 12–15 minuter eller i pizzaugn i cirka 1–2 minuter.
- Skär tomaterna i halvor. Lägg tomater och 1 burrataost på varje pizza, droppa lite pesto över och toppa med färsk basilika.
Foto: Betina Hastoft
Annons