Pizza med mozzarella och pancetta
10 jan, 2022
AvRedaktionen ELLE
Det bästa med pizza är att den går att variera in i oändligheten – som denna kalljästa pizza med krämig mozzarella, pancetta, svamp och rosmarin.
Annons
Pizza med mozzarella och pancetta
Kalljäst pizza med godaste toppingen!
4 portioner
Annons
Du behöver:
5 g jäst
2 dl vatten
1 tsk socker
1 tsk salt
1 msk olivolja
50 g (1,2 dl) dinkelmjöl fullkorn
250 g (4,2 dl) pizzamjöl (t ex Tipo 00)
Tomatsås:
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja till stekning
1 förpackning krossade tomater, ca 400 g
1 kruka färsk basilika
½ tsk strösocker
Salt och nymalen svartpeppar
Topping:
2 färska mozzarellabollar
100 g pancetta, skivad
1 rödlök
200 g valfri svamp
2 msk olivolja
1 tsk torkad rosmarin
Salt och nymalen svartpeppar
Till servering:
1 näve slätbladig persilja
25 g nyriven parmesan
Gör så här:
- Kalljäst pizzadeg: Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt socker, salt, olivolja och fullkornsmjöl och rör om. Tillsätt pizzamjölet och rör ihop degen i en degblandare i 5–10 minuter, tills degen är slät och släpper skålens kanter.
- Lägg degen i en stor, ren skål smord med lite olja, täck bunken med plastfolie och en kökshandduk och låt jäsa i kylen i minst 8 timmar. Ta ut degskålen ur kylen 30 minuter innan du rullar ut den.
- Tomatsås: Skala och finhacka vitlöken. Stek vitlök i olivolja i en kastrull på medelvärme tills den får lite färg. Tillsätt hackade tomater och basilika och koka upp. Låt såsen puttra i 10 minuter och krydda med socker, salt och peppar. Mixa tomatsåsen med en stavmixer och låt svalna.
- Stjälp upp pizzadegen på ett mjölat bord och dela den i två bitar. Kavla ut varje degbit till en rund pizzabotten med en kavel. Lägg bakplåtspapper på två bakplåtar och lägg en pizzabotten på varje bakplåt.
- Värm ugnen till 250° varmluft. Bred ett tunt lager tomatsås på varje pizzabotten (förvara överflödig tomatsås i kylen i 2–3 dagar).
- Riv mozzarella i mindre bitar och fördela på pizzorna. Riv pancetta i mindre bitar. Skala rödlöken och skär i tunna skivor. Rengör svampen med pensel.
- Fördela pancetta, rödlök och kantareller på pizzorna. Ringla över olja och smaksätt med rosmarin, salt och peppar. Grädda pizzorna krispiga och gyllene i ugnen i 10–12 minuter.
- Toppa de heta pizzorna med hackad persilja och nyriven parmesan och servera.
Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft
Annons