Potatisgratäng med västerbottensost
05 jan, 2024
AvGitte Heidi Rasmussen
Ta potatisgratängen till en ny nivå – smaksätt med västerbottensost, ostronskivling och bacon för den som äter kött!
Annons
Potatisgratäng med västerbottensost
Ett läckert alternativ till klassisk potatisgratäng. Baconet kan uteslutas om du vill ha gratängen vegetarisk.
Annons
4 portioner
Du behöver:
600 g potatis
250 g ostronskivling
150 g tärnat bacon
1 msk smör till stekning
3 kvistar färsk timjan
1 knippe salvia
25 g smör
3 msk vetemjöl
1⁄2 dl grönsaksbuljong
1 dl standardmjölk, 3 %
2 ägg
2 1⁄2 dl crème fraiche
1⁄4 tsk riven muskotnöt
Salt och svartpeppar
100 g riven västerbottensost
Gör så här:
- Skala och skiva potatisen. Skölj skivorna ordentligt i kallt vatten och koka dem sedan i lättsaltat vatten i 10 minuter. Låt dem rinna av.
- Rensa svampen och skär i mindre bitar om de är stora. Stek svamp och bacon i lite smör i en stekpanna tills det fått färg. Hacka timjan och salvia och tillsätt det.
- Smält smöret i en gryta och vispa ner mjölet. Tillsätt buljong och mjölk, lite i taget, koka upp och låt såsen koka ett par minuter under fortsatt vispning.
- Sätt ugnen på 175°. Dela äggen i gulor och vitor. Ta kastrullen från värmen och rör ner äggulor och crème fraiche i såsen.
- Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp och vänd ner det i såsen. Smaka av med muskot, salt och peppar.
- Häll hälften av den kokta potatisen i en smord ugnsform. Vänd ner svampblandningen i såsen och fördela hälften av såsen på potatisen. Lägg på resten av potatisen och avsluta med svampsås. Strö över osten.
- Gratinera mitt i ugnen ca 30 minuter tills gratängen fått fin färg.
Foto: Betina Hastoft
Annons