Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Potatispizza med rökt lax och ärtor

26 maj, 2023
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på potatispizza med rökt lax och ärtor
Potatis är inte alls dumt på pizza! Särskilt inte om den får sällskap av rökt lax, ärtor och tunt skivad rödlök.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Friterade hasselbackspotatisar med tångromBrand logo
Friterade hasselbackspotatisar med tångrom

Potatispizza med rökt lax och ärtor

Somrig variant med lax!

Så gör du en somrig potatispizza med rökt lax och ärtor

4 portioner

Annons

Du behöver:

Pizzadeg:

10 g jäst
3 dl ljummet vatten
3 msk olivolja
1 tsk strösocker
1 ½ tsk salt
25 g (½ dl) rågmjöl
375 g (6 ¼ dl) manitobamjöl

Fyllning:

4 msk crème fraiche
2 msk färskost
Salt och peppar
400 g färskpotatisar
2 msk olivolja
200 g brytärtor
1 rödlök
200 g rökt lax
1 kruka krasse
2 msk citronsaft

Gör så här:

  1. Pizzadeg: Smula jästen och blanda med ljummet vatten i en skål. Tillsätt olja, socker och salt och rör ihop noga.
  2. Tillsätt båda sorterna mjöl och knåda degen tills den är klumpfri och smidig. Täck degen med plastfolie och en ren kökshandduk och låt jäsa i rumstemperaturi ½timme. Låt sedan degen ståi kylskåpet i minst 8 timmar.
  3. Tänd grillen och låt en pizzasten bli varm på gallret, alternativt tänd en pizzaugn. Dela den kalla pizzadegen i två delar och kavla ut dem till två pizzabottnar. Lägg pizzabottnarnaen i taget på en pizzaspade.
  4. Fyllning: Blanda crème fraiche, färskost, salt och peppari en skål och bred blandningen på pizzabottnarna. Skölj potatisarna och skär dem i tunna skivor. Fördela potatisskivorna på pizzorna, droppa över olja och salta och peppra.
  5. Skjutsa över pizzan från spaden till den varma pizzastenen och baka dem krispiga och gyllene på grillen under locki 12–15 minuter eller i en pizzaugn i cirka 1–2 minuter.
  6. Pilla ut ärtorna ur skalen. Skala rödlöken och skär i tunna skivor. Fördela rökt lax, rödlök och ärtor på de varma pizzorna och strö över rikligt med hackad krasse. Pressa lite citronsaft över varje pizza precis innan servering.

Foto: Betina Hastoft

Annons