Pumpakaka med frosting och nötter
8–10 bitar
Tid: 1 timme och 15 minuter
Du behöver:
4 dl vetemjöl
1 dl pekannötter (grovt hackade)
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1/2 tsk muskot (riven)
1 tsk kanel (malen)
2 1/2 dl rapsolja
3 dl socker
3 ägg
4 dl riven pumpa (t ex muscatpumpa)
Frosting:
70 g smör (rumstempererat)
7 1/2 dl florsocker
1 citron (rivet skal)
240 g philadelphiaost
2 tsk vaniljsocker
Karamelliserade nötter:
1 dl socker
1 dl sirap
2 dl vispgrädde
50 g smör
150 g blandade nötter
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Blanda alla torra ingredienser utom socker i en skål. Vispa olja och socker vitt och pösigt i en annan skål. Vispa ner äggen i oljan, ett i taget. Vänd ner pumpan och de torra ingredienserna.
Häll upp smeten i en smord och bröad springform. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 60 minuter (använd provsticka). Låt svalna.
Frosting: Vispa ihop ingredienserna med elvisp. Bred över den kalla kakan. Vill man ha lite höjd kan man dela kakan och lägga lager av frosting mellan bottnarna.
Karamelliserade nötter: Rör ihop socker, sirap och grädde i en kastrull och låt koka cirka 7–8 minuter. Ta kastrullen av plattan och tillsätt smöret. Vänd ner nötterna och bred ut över tårtan.
Av: Isabelle Olander
Foto: Lelle Weibull
Recept: Daniel och Samantha Hartley/Zetas Trädgårdscafe