Quorn Ultimate Burger Battle – här är vinnaren!
Att veganska burgare skulle vara smaklösa eller tråkiga kunde inte vara mer fel, vilket bevisades när vännerna Bea Szenfeld och Patrik Arve möttes i en duell om vem som kunde laga den godaste och mest klimatsmarta burgaren med nya Quorn Ultimate Burger.
Patrik och Bea älskar burgare och har båda har varit veganer i många år. De är dessutom engagerade i klimatfrågan. Att skapa varsin egen klimatsmart burgare var med andra ord något de inte kunde tacka nej till.
Beas burgare
Bea ställde upp med den vildvuxna burgaren Bea’s Ultimate Dandelion, med jordnära smaker från maskros och rädisa samt asiatiska inslag från rostad sesammajonnäs med hoisinsås.
Patriks burgare
Patrik gick den heta vägen och presenterade en karibisk käftsmäll kallad Patrik’s Ultimate GRRR, smaksatt med srirachamayo, jalapeño och jamaican jerkkryddad rödkålsslaw.
Så gick tävlingen till:
Tävlingen gick av stapeln på Gnarly Burger i Stockholm inför ett gäng inbjudna gäster. Den avgjordes i tre ronder och bedömdes efter följande kriterier:
1. Hur enkel är burgaren att laga?
Kockarna som lagade burgarna på tävlingen bedömde hur lätta de var att laga. Det var otroligt jämnt, men första ronden gick till Bea.
2. Hur stort klimatavtryck har den?
Forskningsinstitutet RISE, Research Institute of Sweden, klimatberäknade de båda burgarna och kom fram till att Bea’s Ultimate Dandelion har ett klimatavtryck på 0,5 kg CO2e och Patrik’s Ultimate GRRR har ett klimatavtryck på 0,46 kg CO2e. En hållbar daglig klimatbudget för mat är 2,5 kg CO2e/person. Patrik kammande alltså hem andra ronden.
3. Hur god är den?
Alla gäster testade en halva av respektive burgare och fick sedan rösta på sin favorit. Resultatet var väldigt jämnt, men efter en kontrollräkning vann Bea den tredje ronden med knapp marginal.
Vinnare: Bea’s Ultimate Dandelion
– Jag har varit vegan i många år och tycker det är så roligt att Quorn satsar på en vegansk superburgare. Min maskrosburgare gav Patriks tigervrål en riktig match, sa Bea Szenfeld efter tävlingen.
Recepten på burgarna hittar du nedan!
Bea’s Ultimate Dandelion
Burgaren har ett klimatavtryck på 0,5 kg CO2e. Motsvarande burgare med nötkött har ett klimatavtryck på 1,99 kg CO2e.
Ingredienser:
1 Quorn Ultimate Burger (klimatavtryck 0,27 kg CO2e per burgare)
1 veganskt burgarbröd toppat med svarta sesamfrön
rostad sesammajonnäs med hoisinsås
maskrosblad
snabbinlagd gurka med sesamfrön
chilirostad morotsspagetti
skivad rädisa
Gör så här:
1. Grilla eller stek Quorn Ultimate Burger enligt anvisningar på paketet.
2. Montera burgaren med bröd, sesammajonnäs, maskrosblad, inlagd gurka, Quorn Ultimate Burger, chilirostad morotsspagetti, skivad rädisa och toppa med brödlock.
Patrik’s Ultimate GRRR
Burgaren har ett klimatavtryck på 0,46 kg CO2e. Samma burgare med nötkött har ett klimatavtryck på 1,95 kg CO2e.
Ingredienser:
1 Quorn Ultimate Burger (klimatavtryck 0,27 kg CO2e per burgare)
1 veganskt burgerbröd modell ”potatobun” toppat med vallmofrön
srirachamajonnäs
rödkålsslaw med jamaican jerkkrydda
1 skiva vegansk cheddar
isbergssallad
skivad jalapeño
Gör så här:
1. Grilla eller stek Quorn Ultimate Burger enligt anvisningar på paketet.
2. Montera burgaren med bröd, srirachamajonnäs, rödkålsslaw, Quorn Ultimate Burger, vegansk cheddar, isbergssallad, skivad jalapeño och toppa med brödlock.