Rågfrallor med russin
10 sep, 2016
AvRedaktionen
Saftiga rågfrallor med en rund sötma från russin. Serveras med fördel tillsammans med salt pålägg, som skinka eller ädelost.
Annons
25 stycken bröd
Total baktid: 1 timme och 50 minuter (inklusive jäsning)
Ingredienser:
½ paket (25 g) färsk jäst för söta degar
3 dl kallt vatten
7,5 dl vetemjöl special
1,5 dl fint rågmjöl
2,5 msk mörk sirap
1,5 tsk salt
1 msk smör
2 dl russin. Kan bytas mot samma mängd tranbär, valnötter eller fikon.
Gör så här:
- Lös jästen i vattnet. Blanda alla ingredienser utom russinen och knåda för hand i 15 minuter eller i maskin. Kör då långsamt i 2 minuter och snabbt i 5 minuter. Blanda i russinen sist.
- Låt degen vila i 30 minuter under plast eller bakduk. Ta upp på mjölat bord och dela degen i 25 bitar, forma dem runda. Låt bullarna jäsa på plåt i avstängd ugn med endast lampan tänd i 50 minuter. I rumstemperatur, låt dem jäsa under bakduk i 90 till 120 minuter.
- Ta ut bröden och sätt ugnen på 250 grader. Låt bröden stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Sänk värmen till 210 grader när du sätter in brödplåten. Grädda mitt i ugnen i 8 till 10 minuter.
Foto och recept: Kronjäst
Annons