Goda små knyten – 3 typer av dumplings
Olika former av dumplings, mat inpackad i mjölknyten, finns över hela världen. De kommer i olika former, färger och smaker men en sak har de gemensamt – alla är de utsökta!
Ostasien
Kina är ursprungsland för asiatiska dumplings. Vanligast är dumplings av vetemjölsdeg fyllda på olika sätt, så kallade wonton. I Japan finns gyoza, nikuman och dango, den sistnämnda är söt. I Korea olika varianter av mandu.
Sydostasien
Starkt influerat av kinesisk dumplings. I Indonesien finns jalangkote, pastel, panada, pangsit, siomay med flera. I Thailand exempelvis vårrullar och bánh ít tràn.
Sydasien
Indien har många varianter av dumplings, ofta söta: bhajia, gujia, kozhukkatta, modak, kachorimomos, malayalam från Kerala med flera. I Nepal finns också momos och yomari. Den senare är klassisk nyårs- och festivalmat.
Centralasien
I Mongoliet finns buuz och banash, i ”-stanländerna” inklusive Turkiet äts manti, vanligen innehållande lammkött och serverad med smält smör, sur grädde och löksås.
Mellanöstern
Samosa härstammar från Iran och är populärt i arabvärlden. Judarna äter kreplach motsvarande wonton. I arabvärlden finns många varianter – asida, kibbeh, qatayef med flera.
Afrika
Banku och kenkey tillreds av majsmjöl, tihlo från Etiopien av korngryn. Sousklutjies från Sydafrika är söta dumplings av vetemjöl. Där finns också stora degbollar kallade dombolo.
Östeuropa inklusive Finland och Baltikum
Främst välkänt för sina piroger. Pelmeni (”öronbröd”) är ryska små degknyten. Uszka (”litet öra”) är polsk dumpling. Benämns vushka i Ukraina.
Västeuropa
I Nordeuropa är klimp och kroppkakor (i norra Sverige palt) klassisk mat – tyska klösse/knödeln, engelska Norfolk och Cotswold dumplings. Italienska ravioli, tortellini och gnocchi är varianter av dumplings. I Grekland serveras spanakopita.
Sydamerika
I Sydamerika finns muffinsliknande empadas och piroger benämnda empanada. I Chile finns olika fyllda potatisbullar liknande svenska kroppkakor, till exempel chapalete, liksom i Peru (papas rellenas). I Venezuela finns domplinas.
Källa: Kunskapskokboken.se
CULURGIONES MED PECORINOFYLLNING OCH CITRONSMÖRSÅS
Små fyllda godsaker, en rätt som härstammar från östra sidan av Sardinien.
Till recept>>
SAMOSAS MED KÖTTFÄRS, MANGOSALLAD OCH MYNTADIPP
Oftast friteras samosas, men här är en variant där de steks i ugnen.
TILL RECEPT>>
GYOZA MED FLÄSKFÄRS OCH ASIATISK KÅLSALLAD
Gyoza är den japanska versionen av dumplings, som både steks och ångas.