Chokladbakelser med jordnötsfrosting
1 kaka, ca 10–12 bitar
Du behöver:
200 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
3 ägg
1 1/2 dl kakao av bra kvalitet
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
3 dl vatten
3/4 dl jordnötssmör
Jordnötstopping:
1 dl mjukt jordnötssmör
4 dl florsocker
4 msk kakao av bra kvalitet
2 tsk vaniljsocker
150 g philadelphiaost
1 msk varmt kaffe
Ganache:
200 g mörk choklad
1 1/3 dl vispgrädde
50 g smör
Till garnering:
10–12 körsbär
kakao
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Smöra och mjöla en rund sockerkaksform, ca 24 cm i diameter. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och varva ner dem tillsammans med vattnet i äggsmeten. Vispa till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda kakan i cirka 40–50 minuter. Prova med en sticka – om den är torr är kakan färdig. Låt svalna.
Rör under tiden jordnötssmör, florsocker, kakao, vaniljsocker och philadelphiaost krämigt. Tillsätt kaffet och rör om.
Dela chokladkakan i två bottnar. Bred frostingen på den ena kakan och lägg på den andra.
Värm upp grädden till ganachen i en kastrull. Hacka chokladen, lyft kastrullen av plattan och lägg ner chokladen i grädden. Rör i smöret och rör tills det blir blankt och slätt. Låt kallna. Bred ganachen över kakan. Dekorera med körsbär och pudra över kakao. Kakan håller sig cirka 1 vecka i kylen. Tänk på att täcka den ordentligt så den inte tar smak av annat.
Tips! Ibland händer det att ganchen skär sig. Prova då att tillsätta en skvätt uppvärmd sprit och mixa med en mixerstav tills du får en slät kräm.