Citrontartletter med laktrits
6–8 st
Pajdeg:
100 g kallt smör
3 dl vetemjöl
3/4 dl florsocker
1/2–1 tsk lakritspulver (kan uteslutas)
2 äggulor
Citronfyllning:
5 gelatinblad
1 1/2 dl pressad citronsaft
2 dl socker
150 g smör
5 ägg
Topping:
3 dl vispgrädde
turkisk peppar
Gör så här:
Tärna smöret och lägg det i en matberedare tillsamman med mjölet och florsockret. Kör tills det blir grynigt. Tillsätt äggen och fortsätt blanda tills degen går ihop. Kavla ut degen och klä pajformarna, ställ dem en stund i frysen. Värm ugnen till 190°, varmluft.
Sätt in tarterna direkt från frysen, baka i cirka 5 minuter tills de är gyllenbruna. Låt svalna.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda citronsaft, socker, smör och hela ägg i en kastrull. Sätt kastrullen på medelvärme, vispa tills det börjar sjuda och tjockna. Tillsätt gelatinbladen. Fyll tarterna med citronkräm och ställ dem i kylen. Ta ut en stund före servering så att de inte är helt kylskåpskalla. Vispa grädden och fyll en tyll med sprits. Spritsa ut små ”blommor” eller klickar. Krossa några turkisk peppar karameller och strö över. Servera direkt.
Tänk på: Den turkiska pepparen smälter och färgar av sig på citronkrämen, så strö över den precis innan du serverar.