Vegetariskt julbord – tips och recept
Att påstå att vårt svenska julbord är köttstint är ingen överdrift och hur mysigt det än är med jul är högtiden knappast en kulinarisk höjdpunkt för vegetarianer.
Men utvecklingen går lyckligtvis framåt och numera finns det en hel del djurfria alternativ att ställa på julbordet. Eller vad sägs om goda vegetariska alternativ till sill, julskinka och köttbullar?
Här är rätterna som fixar ett vegetariskt julbord.
Vegetarisk Prinskorv
Istället för prinskorv kan du steka vegetariska korvar och servera i mindre bitar.
vegetariska köttbullar
24 stycken
Precis som köttbullar görs de här juliga bullarna på färs – exempelvis av quorn eller soja – och kombineras med juliga kryddor.
Ingredienser:
300 g vegetarisk färs
2 msk olja
1 finhackad gul lök
1 tärning grönsaksbuljong
150 g ströbröd
1-2 krm vitpeppar, 1-2 krm kryddpeppar och salt
1 medelstor kokad potatis, mosad
1 dl grädde
3 ägg, sammanvispade
Gör så här:
1. Värm 1 msk olja i en panna och stek löken i 3 minuter. Tillsätt färsen och stek ytterligare några minuter. Smula ner buljongtärningen och låt svalna.
2. Blanda alla ingredienser i en skål och rulla bullarna. Låt svalna.
3. Värm resten av oljan i en panna och bryn bullarna på låg värme i cirka 10 minuter.
Det här receptet är lakto-ovo-vegetariskt.
Vegetarisk ”skinka”
Skinka utan gris går alldeles utmärkt och det finns flera alternativ på vegetariskt protein, bland annat Quorns variant som kallas Julspecial eller Astrid och apornas, vid namn Julsk*nka. De båda sorterna kan med fördel griljeras för en juligare känsla.
Ingredienser:
1 förpackning vegetarisk ”skinka”
grovkornig senap, exempelvis skånsk senap
1 dl ströbröd
1 tsk salt, 1 tsk svartpeppar
1 tsk farinsocker
mjölkfritt margarin
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader och bred senap på och runt hela ”skinkan”.
2. Blanda ströbröd, salt, peppar och farinsocker i en skål. Rulla ”skinkan” i blandningen och lägg i en ugnssäker form.
3. Täck ovansidan med tunna skivor margarin och ställ formen i mitten av ugnen. Ös på det smälta margarinet cirka var femte minut och tillaga tills ytan är gyllenbrun. Servera varm eller kall.
Det här receptet är lakto-ovo-vegetariskt.
vegetarisk Inlagd ”sill” på aubergine
Ingredienser:
1 aubergine, skalad och skuren i sillstora bitar
1 dl ättiksprit
2 dl socker
3 dl vatten
4 lagerblad
10 st kryddpepparkorn
½ dl skivad morot
½ dl skivad purjolök
Gör så här:
1. Koka upp saltat vatten och förväll auberginebitarna tills de är lätt genomskinliga. Häll av i durkslag och spola med kallvatten. Auberginen ska vara mjuk, men inte för sladdrig.
2. Koka upp vatten, ättiksprit och socker tillsammans med lagerbladen och kryddpepparkornen. Rör om tills sockret löst sig och låt svalna.
3. När samtliga ingredienser kallnat, lägg auberginen i en tät glasbehållare och varva med den moroten och purjolöken. Häll på spadet.
Det här receptet är veganskt.
Veganskt julbord
Ett julbord utan kött, fisk, fågel, ägg och mejeriprodukter är varken omöjligt eller egentligen särskilt krångligt att fixa – men det gäller att veta hur du ska gå tillväga.
3 veganska recept till julbordet >>
Vegetarisk raw food
Uppdatera årets julbord med spännande raw food. Både nyttigare och vackrare än många traditionella rätter. Eftersom du inte behöver vakta någon ugn eller stekpanna kan hela familjen vara med, oavsett ålder.