Så gör du Frida Ronges svårslagna makirullar
25 aug, 2023
AvRedaktionen ELLE
Här kommer den prisbelönta kockens Frida Ronges recept på norimaki med japansk räksallad och inside out maki med rökt lax och cream cheese!
Annons
Norimaki med japansk räksallad
Supergod med härlig fyllning.
1 norimaki – 12 bitar
Du behöver:
150 g kokt sushiris
3 msk japansk räksallad
1 ark nori
Wasabi eller pepparrot
1 gurkstav
Några dillvippor
10 gräslöksstrån
Japansk räksallad:
200 g färska räkor
½ rödlök
1 msk finskuren färsk dill
1 dl majonnäs
½–1 tsk yuzu kosho (fermenterad chili- och yuzupasta) eller 1 msk picklad jalapeno
½ citron salt och nymald svartpeppar
Gör så här:
- Skala räkorna, finhacka rödlök och dill. Blanda ihop alla ingredienser med yuzu kosho eller finhackad picklad jalapeno. Smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar.
- Lägg noriarket på en bambumatta med ränderna i arket lodrätt. Tryck försiktigt ut riset på ³/4 av noriarket. Stryk ut ordentligt med wasabi eller pepparrot på mitten av riset. Lägg på räkröran, 1 gurkstav, några dillvippor och gräslöksstrån.
- Rulla ihop makin med hjälp av bambumattan och skär rullen i 12 bitar. Toppa med lite dill.
Annons
Inside out maki med rökt lax och cream cheese
Kombinationen av rökt lax och cream cheese är himmelsk!
1 norimaki – 10 bitar
Du behöver:
150 g kokt sushiris
2 skivor rökt lax
1 ark nori 1
½ dl strimlad gurka
1 msk cream cheese
1 msk rostade sesamfrön
Wasabi eller pepparrot
Gör så här:
- Klipp noribladet på hälften och plasta in bambumattan i plastfolie. Lägg noriarket på bambumattan med ränderna i arket lodrätt och tryck försiktigt ut riset. Strö över rostade sesamfrön och vänd på noriarket. Stryk på lite wasabi eller pepparrot på mitten och fyll på med rökt lax, gurka, och cream cheese.
- Rulla ihop makin med hjälp av mattan och skär den i 10 bitar.
Recept: Frida Ronge ur boken Nordisk sushi/Natur & Kultur Foto: Lennart Wiebull
Annons