Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Så gör du Frida Ronges svårslagna makirullar

25 aug, 2023
AvRedaktionen ELLE
Så gör du Frida Ronges svårslagna makirullar
Här kommer den prisbelönta kockens Frida Ronges recept på norimaki med japansk räksallad och inside out maki med rökt lax och cream cheese!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Krispig risvåffla på tre olika sättBrand logo
Krispig risvåffla på tre olika sätt

Norimaki med japansk räksallad

Supergod med härlig fyllning.

1 norimaki – 12 bitar

Du behöver:

150 g kokt sushiris
3 msk japansk räksallad
1 ark nori
Wasabi eller pepparrot
1 gurkstav
Några dillvippor
10 gräslöksstrån

Japansk räksallad:

200 g färska räkor
½ rödlök
1 msk finskuren färsk dill
1 dl majonnäs
½–1 tsk yuzu kosho (fermenterad chili- och yuzupasta) eller 1 msk picklad jalapeno
½ citron salt och nymald svartpeppar

Gör så här:

  1. Skala räkorna, finhacka rödlök och dill. Blanda ihop alla ingredienser med yuzu kosho eller finhackad picklad jalapeno. Smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar.
  2. Lägg noriarket på en bambumatta med ränderna i arket lodrätt. Tryck försiktigt ut riset på ³/4 av noriarket. Stryk ut ordentligt med wasabi eller pepparrot på mitten av riset. Lägg på räkröran, 1 gurkstav, några dillvippor och gräslöksstrån.
  3. Rulla ihop makin med hjälp av bambumattan och skär rullen i 12 bitar. Toppa med lite dill.
Frida Ronges otroligt goda makirullar
Annons

Inside out maki med rökt lax och cream cheese

Kombinationen av rökt lax och cream cheese är himmelsk!

1 norimaki – 10 bitar

Du behöver:

150 g kokt sushiris
2 skivor rökt lax
1 ark nori 1
½ dl strimlad gurka
1 msk cream cheese
1 msk rostade sesamfrön
Wasabi eller pepparrot

Gör så här:

  1. Klipp noribladet på hälften och plasta in bambumattan i plastfolie. Lägg noriarket på bambumattan med ränderna i arket lodrätt och tryck försiktigt ut riset. Strö över rostade sesamfrön och vänd på noriarket. Stryk på lite wasabi eller pepparrot på mitten och fyll på med rökt lax, gurka, och cream cheese.
  2. Rulla ihop makin med hjälp av mattan och skär den i 10 bitar.

Recept: Frida Ronge ur boken Nordisk sushi/Natur & Kultur Foto: Lennart Wiebull

Annons